U trendu

Ovaj orašasti plod je riznica zdravlja, reguliše šećer i pritisak, sjajan za žene u menopauzi

Svi znamo da su orašasti plodovi jedna od najzdravijih namirnica koju je najbolje konzumirati za doručak ili užinu. Ipak, indijski orah je prava riznica zdravlje, zbog čega bi trebalo češće da se nađe na vašem jelovniku. Nutricionisti tvde da je jedna od najkorisnijih funkcija koje indijski orah ima na zdravlje ta što sprečava razmnožavanje slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje kože. Bogat je vitaminima A, B2 i B1, gvožđem, selenom, palmitoleinskom i oleinskom kiselinom, amino kiselinom triptofan, te još nizom belančevina i korisnih minerala. A kako utiče na naš organizam?

Smanjuje krvni pritisak

Redovna konzumacija indijskog oraha povezana je sa nižim vrednostima krvnog pritiska, govore rezultati studije koja je objavljenja u časopisu Current Developments in Nutrition. Uključivanje indijskog oraha u ishranu može poboljšati vrednosti gornjeg i donjeg krvnog pritiska, ali i smanjiti nivo triglicerida.

Smanjuje nivo holesterola

Ako jedete indijski orah svaki dan umesto užine sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, utičete na smanjenje nivoa holesterola u krvi. Važno je da znate da je od 60 do 100 grama ovog ploda nedeljno (ili od 5 do 8 plodova na dan) dovoljno da izvučete benefite iz njega.

Reguliše nivo šećera u krvi

Indijski orah sadrži nezasićene masne kiseline koje blagotvorno utiču i na nivo šećera u krvi. Doprinosi i snižavanju nivoa triglicerida i štiti organizam od daljih komplikacija povezanih s visokim nivoom šećera i holesterola. Svakodnevnim konzumiranjem indijskog oraha znatno se smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Dobro je poznato da hrana može da uspori starenje organizma, i da se na licu ogleda ono što jedemo. Lekari savetuju da nakon 50. godine u svoj jelovnik obavezno uvrstite koštunjavo voće, osim što održava kožu mladom normalizuje probleme sa spavanjem kod žena u menopauzi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.