U trendu

Ovaj popularni začin je „ubica“ apetita, ali i kilograma

Čili, kod nas poznat i kao mlevena i tucana paprika, nudi puno više od pikantnog okusa. Ovaj ljuti sastojak sadrži kapsaicin, koji vam može pomoći da skinete višak kilograma.

„Ljute papričice, a naročito jedinjenje kapsaicin koje se nalazi u njima, povezuju se s potencijalnim koristima za mršavljenje“, izjavio je dr Suni Patel za britanski list Ekspres, a preneo Index.

Prema ovom lekaru, popularni začin ovom procesu doprinosi sledećim mehanizmima.

Ubrzava metabolizam

Pokazalo se da kapsaicin ubrzava metabolizam podizanjem telesne temperature i izazivanjem termogeneze, što se odnosi na proces proizvodnje topline u telu.

„Povećana brzina metabolizma potencijalno može dovesti do više sagorelih kalorija i pomoći u mršavljenju“, rekao je dr Patel.

Suzbija apetit

Ovaj lekar je objasnio da čili može stimulisati receptore u ustima i želucu, što dovodi do osećaja sitosti i smanjene gladi.

„To potencijalno može dovesti do manjeg unosa kalorija, što pomaže u kontroli telesne težine“, dodao je.

Izaziva oksidaciju masti

Pokazalo se da kapsaicin izaziva oksidaciju masti, podstičući telo da koristi skladištenu mast kao izvor energije. To bi potencijalno moglo doprineti gubitku težine smanjenjem skladištene masti i potsticanjem sagorevanja masti.

Reguliše nivo šećera u krvi

Dr Patel objasnio je da su neke studije pokazale da kapsaicin može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi i poboljšati osetljivost na insulin.

Ipak, imajte na umu da su efekti čilija na mršavljenje relativno skromni. Drugim rečima, bez zdrave i uravnotežene ishrane i redovne fizičke aktivnosti, teško da ćete videti značajne rezultate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)