U trendu

Ovaj sok je eliksir zdravlja, ali u ova 2 slučaja ne smete da ga pijete!

Sok od paradajza nije omiljen mnogima, ali zato vas je bez premca, kada se radi o zdravlju. Ipak, bez obzira na to koliko je koristan za zdravlje, nutricionistti upozoravaju a ga u pojedinim slučajevvima nije dobro konzumirati.

Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima, kada je u pitanju zdravlje. Kada je svež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotovorno deluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju.

Bogat je vitaminom B6 za koji se veruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove. Sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi zahvaljujući niacinu koji sadrži, poboljšava ten i stimuliše probavu. Nutricionisti savetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva.

Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Koristan je i za decu, i za žene, i za muškarce svih starosnih dobi. Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare”, tvrdi nutricionistkinja Elena Moiseva i ističe da su njegove prednosti nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalijuma.

“Međutim, u nekim slučajevima, sok od paradajza može doneti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Pored toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, pirinač i hleb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu”, dodala je ona i istakla da je u slučevima kod kojih ne postoje kontraindikacija, najbolje piti sok pola sata pre obroka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.