U trendu

Ove namirnice nemojte podgrevati: Mogli bi da ozbiljno da ugrozite svoje zdravlje

Jedina stvar koja je bolja od domaćeg obroka jeste ponovno uživanje u njemu sledećeg dan. Ali čak i najukusniji ostaci mogu predstavljati opasnost. Ovo je hrana koju nikako ne biste smeli da podgrevamo, piše Reader’s Digest.

Jaja

“Jaja skoro uvek sadrže salmonelu”, kaže dr. Kantha Shelke, naučnika za hranu. Neke metode koje se koriste za kuvanje jaja zahtevaju blagu toplotu kratko vreme, što možda neće ubiti bakterije. Ostavljanje jaja na sobnoj temperaturi recept je za te bakterije da se razmnože do štetnih nivoa. Osim toga, sveža jaja uvek su boljeg ukusa i brzo se spremaju.

Cvekla

Istraživanja pokazuju da azot-monoksid u cvekli može imati pozitivan uticaj na fizičke aktivnosti kao i na krvni pritisak. Ali ta ista jedinjenja loše reaguju na toplotu. „Kada se hrana bogata nitratima kuva pa se ne ohladi pravilno, nego se dodatno zagreje, nitrati se mogu pretvoriti u nitrite, a zatim u nitrozamine, od kojih su neki poznati kao kancerogeni”, kaže Shelke. Isto bi moglo da važi i za repu, još jedno korensko povrće bogato nitratima.

Krompiri

Iako se kuvaju na višoj temperaturi i duže od jaja, krompiri mogu biti rizični ako se ohlade i čuvaju na sobnoj temperaturi. To potencijalno može podstaknuti rast Clostridium botulinum, bakterije koja uzrokuje botulizam, kaže Shelke. Osim toga, krompir je takođe među namirnicama koje ne biste trebali zagrevati u mikrotalasnoj pećnici.

Spanać

Poput cvekle, spanać je još jedna namirnica bogata nitratima koja se često poslužuje kuvana. Kako biste izbegli pretvaranje nitrata u ovom zelenom lišću u potencijalno kancerogene nitrozamine, svoj spanać možete poslužiti sirov ili lagano dinstan. Takođe je važno napomenuti da nitriti, još jedan nusproizvod zagrevanja hrane bogate nitratima, nisu sigurni za odojčad mlađu od šest meseci.

Pirinač

Sedamdesetih godina prošlog veka brojna trovanja hranom su bila povezana s ostacima pirinča. To je dovelo do povećane svesti o tome da riža sadrži mikroorganizam nazvan Bacillus cereus koji se razmnožava na sobnoj temperaturi. To ne znači da morate baciti svu nepojedenu hranu – samo se pobrinite da je brzo odložite u frižider.

Piletina

Kao i jaja, sirova piletina ima tendenciju da sadrži salmonelu, a vreme i niske temperature recept su za katastrofu jer se te bakterije razmnožavaju. Najbolji način da to izbegnete jeste da se pobrinite da unutrašnja temperatura vaše piletine dosegne 74 stepeni Celzijusa.

Plodovi mora

Sveža riba veoma je zdrava i većina nas ne jede je dovoljno, ali riba se vrlo lako može pokvariti. Bakterije koje mogu uzrokovati bolest brzo rastu na visokim temperaturama (između 4 i 60 stepeni Celzijusa). Čak i temperatura okoline u prostoriji može uticati na to. Nikada ne ostavljajte plodove mora van frižidera duže od dva sata ili duže od sat vremena kada su temperature iznad 35 stepeni Celzijusa, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar