Ove namirnice nikako ne treba jesti na prazan stomak, a 1 sigurno niste znali, kažu doktori

Doručak je najvažniji obrok u danu koji nam osigurava potrebnu energiju, ali nije sva hrana prikladna za konzumaciju odmah nakon spavanja.

To se posebno odnosi na osobe koje pate od određenih stanja.

Crna kafa na prazan želudac može imati negativan uticaj na gastrointestinalni trakt. Osim crne kafe, postoji još šest namirnica koje nisu dobar izbor za doručak, prema doktorki Eleni Polubok.

„Ujutro ne biste trebali da jedete slatkiše i agrume. Slatka hrana sadrži puno šećera što znači da će vam skočiti insulin, ali sat vremena kasnije bićete gladni. Citrusi, zbog svoje kiselosti, štete želučanoj sluznici, mogu uzrokovati gastritis ili čak izazvati pojavu čira“, rekla je.

Sirovo povrće izvrstan je izvor vlakana, ali je bolje da ga jedete u vreme ručka jer ujutro može da izazove nadutost i gasove.

Osim toga, paradajz takođe spada među kisele namirnice što znači da utiče na telo na isti način kao i citrusi.

„Instant žitarice i kaše takođe su loš izbor. Najbolje ih je izbaciti iz ishrane jer sadrže puno šećera, ponekad i štetne konzervanse“, napomenula je dr Polubok.

I na kraju, možda neočekivano, namirnica koju ujutro trebamo da izbegavamo su banane.

„Ovo voće sadrži veliku količinu magnezijuma koji telo teško apsorbuje na prazan želudac. Osim toga, rizikujete poremećaj ravnoteže između kalijuma i magnezijuma u telu“, zaključila je doktorika, prenosi Index.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.