Ove napitke nemojte piti tokom leta!

Kako temperatura napolju raste, telu je potrebno više vode i ključnih elektrolita kako bi moglo normalno da funksioniše.

Do dehidracije uglavnom dolazi kada telo izgubi više tečnosti nego što se unese, kažu stručnjaci sa klinike Mejo, ali do nje ne dolazi samo zbog premalog unosa vode.

Možda deluje kao paradoks, ali određene tečnosti su toliko jaki diuretici da mogu potpuno da dehidriraju telo!

To je sledećih 6 napitaka:

1. Voćni sokovi

Kupovni sokovi koji su najčešće prepuni praznih kalorija mogu da izazovu dehidraciju. Osim toga, često su puni ugljenih hidrata koji negativno utiču na varenje i pojačavaju simptome dehidracije.

2. Kokosova voda

Iako u nazivu sadrži reč „voda“, ovaj napitak ne može lepo da vas hidrira.

3. Kafa

Iako je uživanje u jutarnjoj kafi sasvim poželjno, preterivanje sa kofeinom može lako da dovede do dehidracije organizma. Naročito treba izbegavati dodavanje zaslađivača u kafu, jer samo pogoršavaju ovaj efekat.

4. Čaj za detoksikaciju

Čajevi jesu veoma zdravi napici, ali oni za detoksikaciju često imaju efekat dehidracije jer rade po principu izbacivanja tečnosti.

5. Energetska pića

Iako deluju kao savršeno osveženje, u vrelim danima energetska pića nisu najbolji izbor, jer takođe izbacuju tečnost i mogu dovesti do dehidracije.

6. Alkohol

Razlog zašto često idemo u toalet kada konzumiramo alkohol sasvim je jasan – ova pića podstiču izbacivanje tečnosti. I zato smo ujutro toliko žedni!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.