U trendu

Ove navike mogu vam produžiti život za deset godina, tvrdi norveško istraživanje

Određene namirnice mogu osetno da produže životni vek, prema rezultatima istraživanja sprovedenog u Skandinaviji. Studija grupe norveških istraživača sa Univerziteta u Bergenu, objavljena u časopisu Plos Medicine, sugeriše da određena hrana može značajno uticati na dužinu života. Suprotno tome, prekomeran unos rafinisanih šećera, masti i prerađene hrane može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema, piše City Magazin.

Optimalna ishrana od 20. godine

Kako bi proveli ovo istraživanje, autori su se oslonili na rezultate Studije o globalnom teretu bolesti – godišnje analize uzroka bolesti u Kini, Evropi i Sjedinjenim Državama. Procenjuje se da je pothranjenost odgovorna za više od 11 miliona preuranjenih smrti svake godine. Zatim su usporedili ovaj broj s drugim analizama, sagledavajući efekt različitih namirnica na našu dugovečnost. Tako su uspeli da odrede specifičan režim ishrane koja bi trebalo da nam osigura produžetak očekivanog životnog veka.

Ishrana- ključ dužeg životnog veka

Odaberite ishranu bogatu voćem i povrćem. Grašak, sočivo, soja u središtu su preporučene ishrane. Integralne žitarice, kukuruz, ovas i pšenica takođe su neophodni. Trebalo bi uključiti i orašaste plodove, poput badema, pistaća i oraha. Sve je povezano s vrlo malom potrošnjom crvenog mesa i prerađenih proizvoda.

Prema naučnicima, unosom oko 2000 grama mahunarki godišnje i smanjenjem unosa neumereno slanih ili slatkih proizvoda već bi sačuvalo dve godine života. Naravno, vrlo je složeno ostati disciplinovan. Prirodno je da osećamo iskušenja. Ako je tako, nemojte brinuti! Iznad svega, nemojte se osećati krivim. Razumna potrošnja radi svoj posao. Cilj nije trajno ustručavanje, već usvajanje boljih navika u ishrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.