U trendu

Ovih 5 namirnica jedite češće, jeftine su a pumpaju imunitet do maksimuma tvrdi doktorka

Obavezno ih uvrstite u ishranu češće!

Ukoliko se pitate kako jačati imunološki sustav, hrana je jedan od načina.  Doktorka Heder Mondej, smatra kako je svaka namirnica koja je bogata vitaminima i mineralima superhrana za imunitet.

Ipak, neke namirnice se ističu od drugih. Evo o kojih se 5 namirnica radi, a koje mogu ojačati i zaštiti imunološki sustav.

Gljive

Gljive su poznate kao omiljena namirnica već hiljadama godina, a danas je moderna nauka pojasnila dodatno brojna dobra svojstva ove namirnice, a zavisno od vrste, ona može uticati na aktivnost imuniteta.

– Jako volim i šitake gljive, a studije su do danas i pokazale kako pružaju dobrobiti imunološkom sastavu koji će se lakše boriti protiv virusa i ćelija raka – zaključuje.

Đumbir

Đumbir ima nekoliko jakih protuupalnih svojstava a uz to deluje kao antioksidant. Kako sadrži i đinđerol, bioaktivnu supstancu koja se pokazala kao obećavajuća kod prevencije kardiovaskularnih bolesti snižavajući nivo oksidativnog stresa u krvnim žilama, kao i upalnih procesa u području srca. Studije su do danas pokazale  kako ekstrakt đumbira može biti prevencija za alkoholnu bolest jetre i sprečiti oštećenje jetre koja može biti posledica hemoterapije.

– Često preporučujem đumbir pacijentima koje muči mučnina, nadutost ili problemi s probavom. Možete ga koristiti svežeg ili od njega napraviti čaj – pojašnjava Mondej.

Brokoli

Puno se pažnje odnedavno daje brokoliju, navodnim izvorom najjačeg biohemijskog spoja koji će podržati zdravlje imunološkog sastava: Sulforafana. Sam po sebi se pokazao kao sastojak koji će povisiti nivo nekoliko komponenti  antioksidanata. NRF-2 je jedna od komponenti u našim ćelijama, a naziva se i glavnim regulatorom antioksidanata što znači da će samo povećati proizvodnju nekog drugog.

NRF-2 može igrati veliku ulogu u smanjenju upalnih procesa koje se vide kod nekoliko stanja, poput raka, KOPB-a ili bolesti jetre. Najbolji način za konzumaciju brokolija je u sirovom obliku, na primer u salata, jer se sulforafan lako uništava prilikom kuvanja.

Beli luk

Ne samo da će svako jelo biti radi njega ukusnije, on sadrži i brojne komponente koje reguliraju imunološki sastav. Studije sprovedene o belom luku povećavaju rad NK stanica, vrste imunoloških stanica koje mogu ubiti ćelije tumora ili ćelije koje je napao virus. U isto vreme će on sniziti holesterol i krvni pritisak.

Dobar je za zdravlje iz još nekoliko razloga:

Bogat je vitaminom C koji je koristan pri zaštiti od prehlade te unutarnjih infekcija.
Izvor je organosumpornih spojeva (poput alicina) koji imaju imunomodulatorna svojstva i ublažavaju simptome gripa i prehlade.
Neka istraživanja pokazala su kako je beli luk odličan za kontrolisanje, ali i smanjenje telesne težine.
Beli luk poboljšava izgled kože jer pospešuje elastičnost kože, a usporava i starenje.
Preliminarne studije su pokazale da nanošenje posebnog češnjaka topivog u masti na bradavice rezultuje nestankom bradavica u roku od dve nedelje.

Kurkuma

Ako morate odabrati jednu komponentu koja će podržati zdravlje imunološkog sastava onda je koren kurkume. Tu prekrasnu žutu boju daje kurkumin, koji ima brojne dobrobiti.

  • snižava nivo holesterola i kortizola
  • može sprečiti promene u imunološkom sustavu
  • smanjuje otoke na zglobovima

Odličan je začin za kuvanje iako može uticati na to da zubi poprime žutu boju. Kako se ne apsorbuje dobro u probavi, trebalo bi ga puno jesti kako bi se primetile promene u imunološkom sistemu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar