U trendu

Ovo drvo raste na svakom koraku, a njegova voda je najbolja “zimska infuzija”! (VIDEO)

Naši preci verovali su da breza koja raste u blizini doma u stvari štiti taj dom. Takva breza je smatrana članom porodice.

U slovenskoj mitologiji Rusalke su bile vodene vile koje su imale bledu kožu lepu kao mesečina. Ako se devojka udavila, postala je sirena. Bile su veoma lepe sa dugom kosom i laganim prozirnim haljinama od magle. Pevali su lepe pesme i svojim glasom i lepotom očarali prolaznike. U vreme Rusalki verovalo se da ove vile igraju u blizni breza.

Sok ili vodu od breze ne zovu bez razloga pravom, prirodnom infuzijom. Brezina voda puna je elektrolita, kao što su magnezijum i kalijum koji pomažu održavanju tečnosti u organizmu, ali pored toga podstiču i izbacivanje viška tečnosti iz organizma, jača imunitet i smanjuje upale.

Brezina voda takođe pomaže i u ublažavanju bilo kojih bolova i glavobolje. Može se piti direktno iz kore drveta ili koristiti u pripremi vina i piva.

Najbolje vreme za skupljanje soka je krajem marta, ali možete i kasnije. Pronađite brezu koja je minimalnog prečnika 25 centimetara i probušite rupu minimum jedan metar od zemlje.

Ukoliko sok ne poteče iz kore, napravite rupu na drugom mestu, a zatim kroz slamčicu koju ćete prisloniti na izvor, pretočite sok u staklenu bocu.

Ostavite u toku dana da kaplje dok se ne vratite da pokupite sok.

Kako da izvučete sok ili vodu iz breze pogledajte u sledećem prilogu:

Naravno, u današnje vreme nema potrebe da cedite vodu iz samog drveta breze, jer ovaj proizvod možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane i drogerijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar