Ovo je najbolje ulje za prženje, potvrdila je i nauka

Često se pitamo koje je ulje najprikladnije koristiti u kuhinji kada je u pitanju prženje, način kuvanja koji nije preterano zdrav, ali je izuzetno ukusan.

Odgovor dolazi direktno iz nauke i ne ostavlja mesta sumnji: najbolje ulje za prženje, suprotno klišeima, je maslinovo ulje, prenosi Novi list.

U stvari, maslinovo ulje je biljna mast s vrlo visokom tačkom dimljenja (oko 240°) koja je dobra za lagano i za jako prženje.

U otklanjanju svake nedoumice pomoglo je istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry, naučnom časopisu Američkog hemijskog društva, dajući nam konačan odgovor.

Istraživanje pod nazivom “Praćenje karakteristika kvaliteta i stabilnosti kao i sastava masnih kiselina rafinisanih maslinovih ulja i ulja od semenki tokom ponovljenog prženja u tiganju i dubokom prženju” analiziralo je ponašanje različitih ulja i uočilo da je maslinovo ono koje je najbolje za ovu vrstu kuvanja.

Razlog je vrlo jednostavan: maslinovo ulje bolje podnosi visoke temperature koje se postižu tokom prženja, što omogućuje zdraviju pripremu hrane.

Naučnici su objasnili da različita ulja, koja poseduju višestruka fizikalna, hemijska i nutritivna svojstva, reaguju na različite načine kada se zagrevaju i ponekad to može dovesti do stvaranja novih jedinjenja koji su štetna za ljudsko zdravlje.

Nadalje, nova jedinjenja dobijena zagrevanjem ulja sposobna su da drastično smanje nutritivne vrednosti hrane.

Cilj sprovedenog istraživanja bio je da se upravo otkrije koje je ulje uspelo da zadrži svoja svojstva skoro netaknuta čak i pri visokim temperaturama i nakon višekratne upotrebe.

Ispitana su četiri različita ulja:

– maslinovo ulje

– kukuruzno ulje

– sojino ulje

– suncokretovo ulje

Sva su zagrejana na vrlo visokim temperaturama (160°-180°) i ponovo korišćena desetak puta.

Iz ovog testa pokazalo se da je jedino ulje koje može zadržati visoki kvalitet i u ovim uslovima upravo maslinovo ulje koje je pokazalo veću stabilnost i otpornost na toplotu i oksidativno propadanje.

Ostala ulja su imala lošije rezultate, posebno suncokretovo koje se pokazalo najnepogodnijim za prženje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.