U trendu

Ovo je najskuplji sir na svetu, njegova cena ostavlja ljude bez reči

Jedan sir iz Španije postao je najskuplji sir na svetu! U pitanju je “Cabrales” sir odnosno kabralski sir. Jedan španski restoran je nedavno platio ogromnu cifru od gotovo 30.000 evra (32.800 dolara) za komad ručno rađenog sira od 2,2 kg, čime je postavio novi svetski rekord za najskuplji komad sira.

Svake godine, poslednje nedelje avgusta, grad Las Arenas de Kabrales je domaćin takmičenja gde se najbolji komadi sira Kabrales prodaju na aukciji onome ko ponudi najveću cenu. Iako se i u Srbiji proizvodi izuzetno skup i cenjen sir, ovaj španski sir je posebna liga.

Ove godine, “Llagar de Colloto”, restoran u Ovijedu, u Španiji, platio je neverovatnih 30.000 evra za komad “Cabrales sira ” to jest, kabralskog sira napravljenog ručno od kravljeg i kozjeg mleka i koji je sazrevao nekoliko meseci u pećini u planinama Los Pikos de Evropa.

Proizveden u fabrici sira Los Puertos iz Poo de Cabralesa, parče sira od 2,2 kg je žiri odabrao kao najbolji među sirevima petnaest proizvođača koji su učestvovali na takmičenju i bio je najpoželjniji na sledećoj aukciji.

“Znali smo da imamo dobar sir, ali smo takođe znali da je veoma teško pobediti“, rekao je Giljermo Pendaš Bada, proizvođač pobedničkog sira, koji je deset meseci sazrevao u pećini na 1.500 metara nadmorske visine. Zanimljivo je da “Llagar de Colloto” već nekoliko godina nadmašuje sve za najbolji komad sira Cabrales. Ovaj restoran je 2018. platio 14.300 evra za pobednički komad sira, a godinu dana kasnije za najbolje ocenjen sir je potrošio 20.500 evra.

Sada je još jednom potrošio ogromnu količinu novca komad Kabralesa i postavio svetski rekord u ceni sira

Kabrales je prirodni sir vlažni uslovi pogoduju razvoju plesni nalik penicilinu koje mu daju karakteristične plavo-zelene pruge i mrlje. Kabrales sir je postao sve popularniji kako u Španiji, tako iu inostranstvu, sa 66.226 kilograma prodatog prošle godine samo u Evropskoj uniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.