U trendu

Ovo je najzdraviji doručak koji možete pripremiti deci, nisu pahuljice i voće

Sve više dece vodi borbu sa gojaznošću. Nezdravi obroci, premalo fizičke aktivnosti i nebriga o zdravlju prvenstveno roditelja doveli su do ovog velikog problema savremenog društva.

Zbog toga su naučnici želeli da roditeljima ukažu na to koje namirnice su najbolje za dečiju ishranu kako bi se izbeglo preveliko gomilanje kalorija i konzumiranje štetnih sastojaka,.

Jaja su najzdravija namirnica koju možete ujutro pripremiti svojoj deci. Kajgana ili jaja na oko utoliće im glad, pa su djeca sita, gotovo do ručka. Osim toga, puna su proteina, zbog kojih neće u potragu za dodatnim kalorijama, već oko ručka, piše B92.

Istraživanja koja su obuhvatila prehrambene navike 48 mališana ne starijih od 10 godina, pokazala su da deca koja ujutro jedu jaja, za ručak unesu 70 kalorija manje od onih koji na primer doručkuju kašu od žitarica. Nutricioniste koji su sprovodili istraživanje nije iznenadilo to što su se baš jaja pokazala najboljim odabirom za doručak deteta.

Ono što nisu mogli da objasne je bilo to da se deca nisu osećala sitijima, jer su jela jaja, a ne, na primer mleko ili griz. Da jesu, to bi objasnilo zašto su jeli manje za ručak.

“Očekivali smo da će jesti manje za ručak jer se osećaju izrazito sitima, budući da su pojeli doručak bogat proteinima. Međutim, to nije bio slučaj”, rekla je nutricionista Tanja Kral.

Ovo istraživanje usmereno je na pronalaženje onih namirnica koje deci umanjuju osećaj gladi, istovremeno pomažući im da smanje unos kalorija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.