Ovo je najzdraviji doručak za sve, pogotovo za decu: nisu ni pahuljice ni voće!

Jaja su najzdravija namirnica koju možete ujutro pripremiti svojoj deci. Kajgana ili jaja na oko utoliće glad, pa su deca sita skoro do ručka. Osim toga, puna su proteina, zbog kojih neće u potragu za dodatnim kalorijama već oko ručka.

Istraživanja koja su obuhvatila prehrambene navike 48 mališana ne starijih od 10 godina, pokazala su da deca koja ujutro jedu jaja za ručak unesu 70 kalorija manje od onih koji, na primer, doručkuju kašu od žitarica. Nutricioniste koji su sprovodili istraživanje nije iznenadilo to što su se baš jaja pokazala najboljim odabirom za doručak deteta.

Ono što nisu mogli da objasne je bilo to da se deca nisu osećala sitijima jer su jela jaja, a ne, na primer, mleko ili griz. Da jesu, to bi objasnilo zašto su jeli manje za ručak.

“Očekivali smo da će jesti manje za ručak jer se osećaju izrazito sitima, budući da su pojeli doručak bogat proteinima. Međutim, to nije bio slučaj”, rekla je nutricionistkinja Tanja Kral.

Ovo istraživanje usmereno je na pronalaženje onih namirnica koje deci umanjuju osećaj gladi, istovremeno pomažući im da smanje unos kalorija, prenosi B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.