U trendu

Ovo je ubedljivo najgore piće za vašu jetru

Budući da jetra filtrira toksine iz tela, bitno je održavati ovaj organ zdravim. Kada govorimo o oštećenju jetre, prvo što nam padne na pamet je alkohol. Međutim, novo istraživanje otkriva da potpuno druga kategorija obično šteti jetri.

Framinghamska studija srca, koja je započela u regiji Boston 1948. godine, imala je trajni i važan uticaj u edukovanju javnosti o tome da izbor načina života (poput pušenja i ishrane) može značajno uticati na zdravlje i dugovečnost.

Sada su medicinski i javnozdravstveni istraživači s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu (uz podršku Medicinskog fakulteta Harvard) objavili zanimljivo ažuriranje Framinghamske studije srca.

U novom radu objavljenom u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology navode da su učesnici studije, njih 1.636, beležili učestalost konzumiranja napitaka zaslađenih šećerom ili gaziranih pića, a istraživači su onda te podatke uporedili s učestalošću nealkoholne bolesti masne jetre. Reč je o stanju u kojem se višak masnoće skladišti u jetri, a može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući povećanje jetre, a time i bol.

Prema ovom istraživanju, bezalkoholna masna bolest jetre može se sprečiti izbacivanjem napitaka zaslađenih šećerom. To je zato što su, kako tvrde istraživači, česti konzumenti napitaka zaslađenih šećerom (oni koji piju barem jedno piće dnevno više od jednom nedeljno) imali dva i po puta veće šanse za razvoj bezalkoholne masne bolesti jetre, u poređenju s onima koji ih ne konzumiraju.

Povremeni konzumenti zaslađenih pića (oni koji ih piju između jednom nedeljno i jednom mesečno) takođe su zabeležili nepovoljniji porast masnoće u jetri u poređenju s onima koji ih ne konzumiraju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.