Ovo povrće nikad ne trebalo jesti sirovo

Poznato je da razni načini kuvanja mogu iz nekog povrća uništiti vitamine i minerale, ali s druge strane hranjive materije u određenim drugim namirnicama – uključujući mahunarke i žitarice – postaju dostupnije telu tek nakon kuvanja.

Neke namirnice potrebno je najprije skuvati kako bi se povećala njihova nutritivna vrednost, a neko povrće je zdravije i ukusnije ako se jede sirovo. Ali, neke namirnice ne bi trebalo jesti sirove jer mogu izazvati gasove, nadutost ili ozbiljnije tegobe.

Patlidžan

Patlidžan je jedna od namirnica koje ne bi trebalo da jedete sirove. Ova biljka sadrži solanin koji je gorkog okusa, a prevelik unos solanina može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu i druge zdravstvene probleme. Izuzetno visoke doze solanina mogu biti i fatalne. Količina solanina u patlidžanu smanjuje se kuvanjem.

Zelene mahunarke

Zelene mahunarke smatraju se zdravim povrćem, naročito jer su bogate vitaminima A, C i K. Ako pojedete nekoliko sirovih mahunarki, to neće uzrokovati problem, ali sirove mahunarke mogu biti blago otrovne. Ove namirnice sadrže lektine, antinutrijente koji ograničavaju fizičku sposobnost apsorpcije vitamina i minerala i mogu uzrokovati probavne probleme. Kuvanjem se smanjuje nivo lektina na zanemarive količine.

Crveni pasulj

Sirovi crveni pasulj sadrži velike količine toksina fitohemaglutinina pa ova namirnica ne bi trebalo da se jede sirova. Ako crveni pasulj nije dovoljno kuvan, to može povećati toksičnost, ali temeljno kuvanje čini ih bezopasnim.

Krompir

Krompir takođe sadrži solanin, a prekomerna konzumacija ovog jedinjenja može uzrokovati razne gastrointestinalne i neurološke probleme, uključujući mučninu, proliv, aritmiju, vrtoglavicu, halucinacije, paralizu i hipotermiju.

Zeleni krumpir sadrži izuzetno visoke razine solanina. Osim toga, krumpir ima i visok udio škroba zbog čega ovu namirnicu može biti teško probaviti. To su glavni razlozi zašto ne biste trebali jesti sirovi krumpir.

Spanać

Spanać sadrži oksalnu kiselinu koja ograničava apsorpciju kalcijuma i koja može olakšati stvaranje kamena u bubregu. Kuvanjem spanaća smanjuju se količine ove kiseline. Osim toga, na sirovom lišću spanaća mogu se skupljati razne bakterije poput E. coli koje se takođe mogu uništiti kuvanjem.

Divlje pečurke

S jedne strane, divlje pečurke je teško probaviti, a s druge strane, neke sorte gljiva mogu biti i opasne i otrovne. Tek nakon kuvanja postaju jestive, piše MSN.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.