U trendu

Ovo seme je zdravije čak i od lososa, štiti srce, eliminiše toksine

Nutricionisti smatraju da su čia semenke divna hrana, superhrana broj jedan na svetu. Kao prava riznica proteina i vlakana, ubrzavaju metabolizam i podržavaju gubitak težine.

Čia semenke se koriste u ishrani ljudi hiljadama godina, ali su svoju popularnost stekle tek u poslednjih dvadeset godina. Danas zaslužuje epitet superhrane, kao jedan od dva najjača izvora omega 3 masnih kiselina, pored lanenog semena.

Ovo seme je bogato korisnim mastima koje su neophodne da organizam apsorbuje vitamine rastvorljive u mastima (A, D, E i K), koji nam daju snagu i energiju. Čia sadrži veću količinu omega 3 masnih kiselina od lososa. Ove kiseline su važne za normalan rast i razvoj organizma, zaštitu srca i krvnih sudova, za pravilno funkcionisanje mozga i ublažavanje upalnih procesa.

Čia semenke su veoma male, crne, bele i tamno braon boje i potiču od biljke Salvia hispanica iz porodice mente. Pored kvalitetnih proteina i antioksidanata, ova biljka je vredan izvor minerala (mangan, kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, cink), kao i vitamina, posebno C, E i B kompleksa.

Svrstava se u zdravu hranu i zbog toga što za uzgoj ne zahteva insekticide, jer je otporna na štetočine. Zbog toga je jedna od najčistijih i samim tim najzdravijih biljaka na našoj planeti.

Štiti srce

Svakodnevna upotreba čia semenki je dobra za srce, čemu najviše doprinosi visok sadržaj omega 3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i svih zapaljenskih procesa, poremećaja u razvoju, artritisa, demencije, depresije, astme.

Eliminiše toksine

Čia blagotvorno deluje na varenje, pomaže kod nadimanja, neuredne stolice i tzv. lenja creva. Samo dve supene kašike ovih semenki sadrže oko 10 g vlakana, što je jedna trećina potrebne dnevne doze za odrasle. Vlakna u semenkama čia, koja se raspadaju u vodi, povećavaju se u zapremini i čine supstancu nalik gelu, koja poboljšava rad celog sistema za varenje. Ovo takođe smanjuje rizik od raka debelog creva.

Uspešno eliminišu toksine iz digestivnog trakta, zbog čega se nazivaju čistačima creva. Ne sadrže gluten, pa se preporučuju osobama koje su preosetljive ili alergične na njega ili boluju od celijakije. Kao prava riznica proteina i vlakana, sa velikom sposobnošću da upija vodu, čije seme dugo daju osećaj sitosti, ubrzavaju metabolizam i podržavaju mršavljenje. Pored toga, visok sadržaj proteina obezbeđuje dodatnu energiju i fizičku izdržljivost. Sadrže vrlo mali procenat ugljenih hidrata.

Čuvar mladosti

Ova neprevaziđene semena sadrže ogromnu količinu antioksidanata, koji doprinose mlađem izgledu nazavisno od godina, i zaštiti od infektivnih oboljenja. Koncentracija antioksidanata u ovim, naizgled jednostavnim semenkama, veća je nego kod borovnice i aronije.

Energija

Za sve koji se bave sportom, i vole specijalne dodatke ishrani koji povećavaju energetski resurs za efikasnije treninge, ova semena su veoma korisna. Ona sadrže istu količinu korisnih materija , koliko i proteinski kokteli, koji se piju sa ciljem dobijanja mišićne mase ili bolje izdržljivosti. Odličan produkt za sportiste!

Kako da ih konzumirate

3-4 supene kašike dnevno – to je količina semenki koja je najblagotvornija za vaš organizam. Možete početi sa jednom supenom kašikom i postepeno povećavati količinu unosa. Semenke su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u sva jela: čorbe, kaše, supe, jogurt, posipati salate. Ove semenke imaju duži rok trajanja, što je, takođe, bitno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)