Ovo su glavni znakovi da vam nedostaje: Zašto je vitamin D važan za telo?

Istraživanja pokazuju  da milijarda ljudi širom sveta ima manjak vitamina D, koga je inače najlakše nadoknaditi izlaganjem suncu. Zbog toga britanski Zavod za javno zdravstvo preporučuje da razmislite o nadoknadi D vitamina tokom zimskih i jesenskih meseci, kaže nutricionistica i osnivač firme Artaha, Rhian Stephenson.

– Većina hrane ne sadrži značajan udeo vitamina D, osim lososa, sabljarke, tune, punomasnih mlečnih proizvoda, pogotovo onih obogaćenih vitaminom D, kao i  sardine, goveđa džigerica, ulje džigerice bakalara i žumanci, kaže Stephenson.

Konzumiranjem takve hrane nećemo postići odgovarajuće nivoe tog vitamina, ali će svakako pomoći. Vegani su posebno izloženi riziku od manjka tog vitamina, pa o tome trebaju da vode računa, smatra nutricionista.

Kad je reč o dodacima ishrani, Stephenson kaže da se preporuke razlikuju od zemlje do zemlje.

– U SAD-u i Kanadi RDA iznosi 600 IU dnevno za odrasle i 800 IU dnevno za osobe starije od 70 godina, dok je u Velikoj Britaniji RDA 400 IU. Minimum je  400 IU, ali prema mom iskustvu, to je prenisko da bi se ispravio nedostatan ili manjkav status – kaže.

Treba napomenuti i da su suplementi dostupni u D2 i D3 oblicima, pri čemu Stephenson ističe da treba birati D3 oblik.

– Osim toga, potražite dodatke koji su upareni s vitaminom K2,  jer zajedno potiču optimalan metabolizam kalcijuma. Bez K2, kalcijum se može akumulirati i taložiti u arterijama umesto da se prenosi do naših kostiju, pojašnjava Stephenson.

Zašto je vitamin D važan za telo?
Optimalni nivoi vitamina D bitne su za sistemsko zdravlje. Reguliše ćelijski rast i ekspresiju gena (što je bitno za prevenciju raka), poboljšava diferencijaciju ćelija i uključen je u imunitet, plodnost, snagu mišića, ravnotežu hormona, seksualno zdravlje, energiju, raspoloženje i još mnogo toga, kaže Stephenson.

Šta se događa u vašem telu kad imate nedostatak vitamina D?
Nedostatak vitamina D utiče na fizičko i mentalno zdravlje. Svi znamo za osteoporozu, ali niske nivoe takođe su povezane sa slabim imunitetom, depresijom i bolovima u leđima. To je povezano s lošim ishodima u svim aspektima, od autoimunih stanja, Covid-19 i raka do opšteg imuniteta, zdravlja hormona i poremećaja raspoloženja, kaže Stephenson.

Hipertenzija, dijabetes, fibromialgija i neurološki poremećaji, kao što je multipla skleroza, takođe su povezani s nedostatkom vitamina D.

Koji simptomi mogu biti prisutni:

Jedini način da doista znate imate li nedostatak vitamina D je da obavite analizu krvi kod svog lekara opšte prakse. Međutim, postoje i znakovi i simptomi na koje možete paziti.

1. Umor

Kad imate ozbiljan nedostatak vitamina D, jedan od najčešćih simptoma je osećaj kroničnog, dubokog ili nepopravljivog umora. Uz to, loš san je još jedan simptom.

2. Bolovi u kostima i mišićima

Neke studije su pokazale korelaciju između nedostatka vitamina D i čestih bolova i slabosti mišića. U međuvremenu, bolovi u kostima i zglobovima su česti, budući da je vitamin D neophodan za telo da apsorbuje kalcijum, bez njega može doći do povećane krhkosti i boli.

3. Gubitak kose

Neophodan je za zdravu kosu koja uredno raste. Nedostatak može uzrokovati opadanje kose ili usporiti rast jer narušava životni ciklus folikula. Također se veruje da je alopecija povezana s nedostatkom vitamina D.

4. Često ste bolesni

Nedostatak vitamina D povezan je sa slabim imunološkim sistemom. Ako ste često bolesni, a ne znate zašto, razmislite o analizi krvi.

5. Depresija, anksioznost i poremećaji raspoloženja

Naučna istraživanja pokazuju da vitamin D može igrati ključnu ulogu u uravnoteženju našeg raspoloženja i smanjenju rizika od depresije. Niski nivoi mogu doprineti sezonskom afektivnom poremećaju i često su povezane s osećajima preopterećenosti, tuge, teskobe, zaboravljanja, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.