Ovo su najbolje namirnice za zdravlje mozga, a Srbi jednu obožavaju

Kako starimo, održavanje kognitivnog zdravlja postaje glavni prioritet. Dobra vest je da hrana koju jedemo može imati značajan uticaj na sposobnost našeg mozga da dobro funkcioniše, pa čak i da raste nove moždane ćelije.

Neuronaučnik dr Robert Lav, koji je specijalizovan za pomaganje ljudima u prevenciji Alchajmerove bolesti kroz naučna istraživanja i praktične savete o ishrani, otkrio je u nedavnom TikToku kako hrana koju jedemo utiče na zdravlje mozga.

Istakao je značaj određenih namirnica koje su posebno korisne za kognitivno zdravlje. Evo koje je izdvojio i zašto.

1. Sardine

Sardine su prepune hranljivih materija neophodnih za zdravlje mozga. „Sardine su zdrava, masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama“, kaže dr Lav. Konzumiranje zdravih masti, poput onih koje se nalaze u sardinama, obezbeđuje mozgu materijale koji su mu potrebni za popravku i rast novih moždanih ćelija.

2. Kiseli kupus

Kiseli kupus može biti iznenađenje za mnoge, ali nudi značajne prednosti za zdravlje mozga kroz vezu creva i mozga. „Kiseli kupus je odličan za vaš mozak. Ne stimuliše nužno rast moždanih ćelija, ali doprinosi razvoju dobrih bakterija u crevima“, objašnjava dr Lav.

On dodaje da uključivanje kiselog kupusa u vašu svakodnevnu ishranu može pomoći u održavanju zdravog mikrobioma creva, što zauzvrat podržava kognitivne funkcije.

3. Haringa

Još jedna riba koju dr Lav toplo preporučuje je haringa. Haringa je jedna od zdravih masnih riba, mala je i ima malo žive“, ističe on. Slično sardinama, haringa je bogata zdravim mastima koje obezbeđuju ključne supstance potrebne za stvaranje novih moždanih ćelija. Takođe, pored toga što je bogata omega-3 masnim kiselinama, haringa je ukusan i svestran dodatak ishrani.

Konačno, uključivanje ove hrane u vašu ishranu može značajno uticati na zdravlje mozga i kognitivne funkcije, posebno kako starimo. „Hrana koju jedete je veoma važna“, zaključio je dr Lav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.