U trendu

Razlike između belog, žutog i smeđeg šećera

Tokom godina smeđi šećer učvrstio je reputaciju „zdrave“ alternative belom šećeru. Često se prodaje kao prirodni zaslađivač i zamena za beli šećer.

Ipak, suprotno uvreženom mišljenju, stručnjaci kažu da je vrlo malo razlika između smeđeg i belog šećera, i da oba mogu imati štetne efekte po naše zdravlje.

Poput belog šećera, i smeđi šećer je zaslađivač proizveden od biljke – šećerne trske ili šećerne repe. Obično se proizvodi od smeše belog šećera i melase, koja je vrsta gustog, smeđeg sirupa.

Dodatak melase daje šećeru tamnu boju i bogat ukus poput karamele. Takođe obezbeđuje malu količinu nekoliko ključnih hranljivih sastojaka.

U poređenju sa belim šećerom, smeđi šećer je nešto poželjniji zbog sadržaja nekoliko ključnih mikroelemenata, što je postignuto zahvaljujući dodatku melase.

Konkretno, svaka porcija smeđeg šećera pruža nam malu količinu gvožđa, kalijuma, kalcijuma i bakra.

„Takođe je i malo manje kalorija u smeđem šećeru, mada je razlika minimalna. Dok 100 grama belog šećera pruža 387 kalorija, ista količina smeđeg šećera sadrži 380 kalorija“, objasnio je dr Džoš Eks, nutricionista Medicinskog centra u Nešvilu.

I nutritivne razlike između smeđeg i belog šećera vrlo male. Iako smeđi šećer sadrži malu količinu nekoliko vitamina i minerala, ne smatra se dobrim izvorom tih hranljivih sastojaka.

Na tržištu postoji niz različitih vrsta smeđeg šećera. Ne samo da se cena smeđeg šećera prilično razlikuje između ovih sorti, već svaka nudi i jedinstveni ukus i teksturu.

Osnovne vrste smeđeg šećera su svetlosmeđi šećer, tamnosmeđi šećer, demerara, turbinado…

Za glatku kožu

Smeđi šećer se često koristi i kao prirodni piling i to je jedna od njegovih prednosti kada je u pitanju nega kože.

Zbog svojih krupnih zrnaca, može pomoći u skidanju mrtve kože kako bi koža ostala blistava i glatka.

Dovoljno je pomešati malo šećera sa malo vode, kokosovog ulja ili esencijalnih ulja po izboru.

„Ipak, prehrambeni profil smeđeg šećera sadrži puno kalorija i ugljenih hidrata, dok sadrži vrlo malu količinu mikroelemenata, kao što su kalcijum, bakar i gvožđe“, rekao je dr Eks.

Smeđi šećer najčešće se koristi za kuvanje i pečenje jer daje poseban ukus testeninama, marinadama, umacima…

Rizici i neželjeni efekti

Višak šećera u bilo kom obliku može biti štetan po vaše zdravlje, upozorava dr Eks.

Ne samo da šećer sadrži puno kalorija i ugljenih hidrata, već mu nedostaju važni mikroelementi, i njegova primena povezana je sa mnoštvom negativnih neželjenih efekata.

Tačnije, istraživanja pokazuju da preterani unos šećera može doprineti hroničnim stanjima, kao što su bolesti srca, dijabetes, gojaznost i bolest masne jetre.

Važno je znati da šećera ima u mnogim namirnicama, kao što su sokovi, keks, bombone… Preporučeni unos šećera (u svim oblicima) ne treba da premaši 25 grama dnevno.

Srećom, na raspolaganju je niz zdravih zamena za smeđi, ali i beli šećer. Neke od najboljih opcija zamene smeđeg šećera uključuju steviju i med.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.