Ovo voće nazivaju kraljem jeseni, jedite ga što češće

Sladak je, crvene boje i dostupan samo tri meseca u godini. Pogađate, reč je o naru. Ovo voće nazivaju kraljem jeseni, a popularnost mu je porasla pre desetak godina kad je Kajli Džener izjavila da „pojede tri nara tokom dana“. Ima li zaista nar toliko prednosti da je zaslužio titulu supernamirnice?

Jedan nar sadrži do 600 zrnaca (semenki) koje imaju jedinstveni ukus. Jedna šoljica semenki nara sadrži 144 kalorije, dva grama masti, 33 grama ugljenih hidrata, 24 grama šećera, sedam grama vlakana i tri grama proteina.

Osim što se može jesti sam, šipak se odlično slaže uz pistaže, kozji sir i orašaste plodove pa može biti deo salata u kojima su podloga kinoa ili kuskus.

Evo i nekih zdravstvenih prednosti šipka za vaš organizam.

Održava srce zdravim

Neke studije pokazale su da ispijanje soka od nara na dnevnoj bazi može sniziti krvni pritisak i redukovati holesterol. Nar ima puno antioksidansa koji rade na zdravlju srca.

Pomaže funkciji mozga

Pokazalo se da nar može imati pozitivne kratkoročne posledice na kognitivne funkcije kod sredovečnih osoba i starijih ljudi koji se žale na probleme s pamćenjem.

Može ublažiti artritis ili bol u zglobovima

Antioksidansi u šipku imaju antiupalna svojstva koja mogu ublažiti tegobe uzrokovane artritisom ili bol u zglobovima.

Izvrstan je za probavu

Pola šoljice semenki nara sadrži oko četiri grama vlakana koja povoljno deluju na probavni sistem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.