U trendu

Ovu namirnicu imamo u kuhinji, a udara kao droga

Maksimalna količina koja dnevno sme da se konzumira jeste 3-5 grama

Ova biljka zapravo je halucinogena. Kada biste pojeli samo 15 grama ove namirnice, moglo bi doći do grčenja mišića, a ako biste kojim slučajem pojeli ceo proizvod, došlo bi do određene vrste psihotičnog napada.

Nekada najskuplji začin na svetu dolazi s ostrva Banda, a plodovi koji potiču odatle se i danas više cene od onih koji dolaze s indijskih stabala.

U pitanju je muskatni oraščić.

Ovaj začin sadrži miristinin, prirodno jedinjenje koje ima promenljive efekte ako se unese u velikim dozama. Što su veći, muskatni oraščići su skuplji i cenjeniji.

Smatra se da su ih u Evropu doneli krstaši, a ubrzo su zbog svojih lekovitih dejstava i primamljive arome osvojili svet.

Lekari su oduvek bili vrlo oprezni s oraščićem, pa bi svojim kupcima govorili: – Jedan je dobar za tebe, drugi će ti naškoditi, a treći te može ubiti, piše Punkufer.

Mirisni oraščić odlično ide u kombinaciji sa kardamomom, cimetom, karanfilićem, korijanderom, kuminom, đumbirom, biberom i majčinom dušicom, a dodaje se u slatka i slana jela.

Najbolje je kupiti ga celog jer u zatvorenoj posudi ima skoro neograničen rok trajanja, i narendati ga pred kraj pripreme jela kako bi zadržao mirisnu aromu (isto važi za većinu začina).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)