U trendu

Ovu namirnicu jedemo često, a nije zdrava – povećava nivo šećera u krvi

Kada žele da smršaju, ljudi često tragaju za alternativnim namirnicama koje će ih držati duže vreme sitim, a koje neće sadržati mnogo kalorija.

Dijetetičar Suzi Burel iz Australije otkrila je da je bitno da imate užinu u toku dana, čak i kada želite da smršate, ali da morate da imate pažljiv odabir namirnica.

– Ključna stvar koju treba zapamtiti kad su u pitanju međuobroci je da su vam potrebne manje količine koje će nas zasititi 2 do 3 sata, odnosno do većeg obroka – kaže ona.

Najbolje bi bilo da jedete neke od ovih kombinacija:
1. Grčki jogurt sa šumskim voćem

Kalcijum iz grčkog jogurta i antioksidansi iz bobičastog voća su “nutritivni spoj iz raja”. Jogurt ima malo šećera, redukuje nivo glukoze u krvi, a voće ima malo kalorija i mnogo vlakana.

2. Pečene leblebije

Odlična užina koja ima malo kalorija, puno vlakana i puno proteina. Suzi kaže da vam ne treba velika količina da se zasitite, dovoljna je jedna šaka.

3. Energetske pločice od orašastih plodova

Smanjiće apetit, regulisati nivo glukoze u krvi, a držati vas sitima.

4. Sir i krekeri

– Sir je nutritivno bogat, ima puno proteina, kalcijuma i magnezijuma. Kada ga spojite sa ugljenim hidratima, odnosno krekerima od celog zrna žitarica, dobićete pričino izbalansiranu užinu – kaže dijetetičar.

Ona je takođe otkrila i jednu namirnicu za kojoj mnogi vole da posegnu između obroka, a zapravo i nije tako dobar izbor. U pitanju su pirinčane galete.

– One su čist ugljenohidrat i samo 10 krekera jednako je dvema kriškama hleba. Ako pojedete celi paket, unećete više od 100 grama samo ugljenih hidrata. Podići će nivo šećera u krvi, a onda će on kasnije naglo pasti.

Ako ih već birate za međuobrok, pojedite ih obavezno uz neki izvor proteina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)