U trendu

Pazite da ne ugrozite zdravlje: Iz 3 omiljene srpske namirnice vreba BUĐ!

Kafa, pivo i suhomesnati proizvodi su na spisku hrane koja sadrži buđ, ali ima je još!

Kada vidimo hranu kojoj je prošao rok, voće koje je „izubijano“ ili neku namirnicu na kojoj već cveta buđ jer je dugo stajala, jasno nam je da to ne bi trebalo da pojedemo. Ali postoji i hrana u kojoj vrebaju toksini iz buđi, iako nje nema i ne vidimo je.

Mikotoksini, odnosno toksične hemijske supstance koje proizvode gljivice buđi, mogu se naći u raznim vrstama hrane. Posebno obratite pažnju ako imate neki hronični zdravstveni problem, jer mogu značajno da pogoršaju simptome.

Buđ nastaje od gljivica koje postoje svuda, gde možete naći vlagu. Ispod poda, u zavučenim ćoškovima, tuš kabini, pa čak i samom vazduhu. I ljudski organizam obično se sam izbori sa njima, ali izlaganje većim količinama toksina je opasno.

Mikotoksini, inače, nisu isto što i buđ koju ćete zateći na jogurtu ili džemu, jer nisu vidljivi golim okom. Simptomi koje mogu da izazovu su glavobolja, upale, hronični umor… A ovo su neke od namirnica u kojima ih možete naći.

Kafa

Većina proizvođača kafe ne testira zrna na prisustvo ovih supstanci, ali je važno da znate da ih pečenje i prženje kafe ne uništava. Ako imate neke od simptoma, probajte da izbacite kafu i vidite da li će se situacija poboljšati. Pročitajte i kada smete da popijete poslednju kafu da vam ne bi poremetila san!

Suhomesnati proizvodi

Određene vrste salama, parizera, šunki, mogu da sadrže mikotoksine iz dva razloga. Životinje su dobijale hranu zagađenu buđi, ili je konačni proizvod kontaminiran. Najsigurniji ste ako birate usoljeno meso, jer so umanjuje vlagu.

Pročitajte i koliko suhomesnatih proizvoda smete da pojedete na dan, a da ne ugrozite zdravlje!

Pivo i vino

Određena alkoholna pića sadrže mikotoksine, pa ako se često počastite kriglom piva ili čašom vina, obratite pažnju na to kako se nakon nje osećate. Pročitajte i šta je velika letnja greška s pivom, a ovo su još dve namirnice u kojima se mogu naći toksini buđi.

Suvo voće

Suvo grožđe, urme, kajsije ili smokve sadrže visok procenat vode zbog čega su podobno tle za razvoj buđi.

Pirinač

Jedna od najčešće korišćenih namirnica u svetu takođe može sadržati mikotoksine. Umanjićete šanse za izlaganje ako birate organski uzgojen pirinač.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.