U trendu

Pet čajeva koji tope salo na stomaku

Kada je reč o mršavljenju, ono što se nalazi na tanjiru može mnogo da utiče na napredak. Ali da ste znali da u kući verovatno imate napitak koji bi mogao uveliko da pomogne u tom procesu?

Stručnjaci kažu da je ispijanje čaja izvrsna navika ako želite da skinete kilograme. Ali ne bilo koji. Postoje vrste koje pomažu da se masne naslage na stomaku opore zahvaljujući sastojcima i svojstvima koje sadrže.

„Ne postoji čarobna pilula za mršavljenje, ali neka istraživanja sugerišu da čaj može biti delotvoran ako se pametno uklopi uz dobru prehranu i telesnu aktivnost. Na primer, ako jutarnju kavu, sok uz ručak ili čašu vina nakon večere zamenite čajem“, kaže dijetetičarka Mišel Zive za Eat This, Not That.

Njena kolegenica Đina Ketali napominje da ispijanje čaja može inhibirati učinak enzima koji pomažu u probavi i tako smanjiti apsorpciju šećera, masti i kalorijsko opterećenje.

Evo nekoliko čajeva koji mogu pomoći u topljenju masnoća na stomaku.

Zeleni čaj

Najčešće proučavani čaj u svrhe mršavljenje je zeleni čaj. Jedno istraživanje sprovedeno među gojaznim osobama 2008. godine pokazalo je da su oni koji su redovno pili zeleni čaj izgubili 3.6 kilograma više od onih koji ga nisu konzumirali.

Zive kaže da je zeleni čaj fenomenalan za mršavljenje jer je prepun katehina, antioksidansa koji može ubrzati metabolizam i pomoći u bržoj razgradnji masti. Osim toga, zeleni čaj sadrži kofein, a studija iz 2011. je utvrdila da je mešavina kofeina i katehina posebno korisna za razgradnju masti i sagorevanje kalorija.

Crni čaj

Crni čaj obično ima najveći udeo kofeina od svih čajeva, što mu daje veliku prednost u smislu gubitka kilograma.

„Čaj s kofeinom može podstaći telo na sagorevanje više kalorija“, kaže Zive.

Osim što nudi pozamašnu dozu kofeina, crni je čaj pun i flavonoida, a 14-godišnje istraživanje sprovedeno na 4.280 odraslih otkrilo je da ljudi koji konzumiraju više flavona iz hrane i pića imaju niži indeks telesne mase (BMI).

Čaj od maslačka

Da li ste znali da je maslačak prirodni diuretik? To znači da vam može pomoći da izgubite težinu vode koja se nalazi u telu.

Takođe je utvrđeno da maslačak ima protivupalna svojstva, a hronična upala povezana je s debljanjem.

Iako je čaj od maslačka bezbedan za većinu ljudi, treba se posavetovati sa lekarom pre nego što ga popijete ako uzimate lekove na recept, kako biste bili sigurni da ne može uzrokovati potencijalne nuspojave.

Čaj od mente

Ako vam se čini da bezumno grickate između obroka, razmislite o umirujućoj šoljici čaja od mente koji može prirodno suzbiti apetit.

Uz to, čaj od mente je odličan za bolje funkcionisanje probavnog sistema što znači da ćete njegovim ispijanjem sprečiti zatvor koji može uzrokovati upalu i nadutost.

Beli čaj

Budući da se listovi belog čaja brzo osuše čim se uberu, spadaju među vrste čajeva s najviše mikrohranjivih sastojaka, posebno polifenola.

Zapamtite, bez obzira na to koji čaj pijete, on neće dovesti do gubitka kilograma ako ne prilagodite ishranu i ne počnete sa fizičkim aktivnostima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.