Pijete kafu na prazan stomak? Doktor otkriva 2 stvari koje treba da uradite pre

Mnogi svoju jutarnju kafu piju na prazan stomak jer ne mogu da doručkuju, a kafa im je neophodna.

Ispijanje kafe koristi zdravlju vašeg mozga i čak se, kako prenosi Parade, povezuje sa produženjem života ako se pije redovno. Ali prema doktoru integrativne medicine dr Tari Skot, postoji jedan negativan efekat kafe koji mnogi ljudi zanemaruju ona dovodi do dehidriranja. U redu, sada znate da je najbolje popiti malo vode pre nego što uživate u jutarnjoj šoljici kafe.

Da li je potrebno i da prvo doručkujete?

Većina ljudi, kako kaže dr Skot kafa može da se konzumira na prazan stomak – bez negativnog uticaja na telo.

“Mnogi piju crnu kafu na prazan stomak, jer ne prekida njihovu rutinu u ishrani“, objašnjava ona:

„Ukoliko inače čekate do sredine jutra ili ručka da biste jeli, potpuno je u redu da popijete svoju šoljicu kafe na prazan stomak. Ali ne mogu svi dobro da je podnesu ukoliko nisu jeli. Onima sa refluksom ili gorušicom simptomi se pogoršavaju ako piju kafu na prazan stomak. Naučne studije pokazuju vezu između konzumacije kafe i žgaravice, tako da ako je žgaravica nešto što redovno doživljavate, možda bi bilo bolje da smanjite konzumaciju kafe uopšte, ne samo ujutru.”

Popijte čašu vode i operite zube

Dr Skot objašnjava da kofein diuretik, zbog čega doktor ističe da je veoma korisno prvo da popijete čašu vode ujutru pre nego što se upustite u uživanje u šoljici kafe. Međutim, ukoliko pijete kafu bez kofeina, nema potrebe za tim. Takođe, trebali bi da operete i zube pre ispijanja kafe. Poznato je da kafa boji zube, a njena kiselost može da ošteti zubnu gleđ. Međutim stomatolozi kažu da bi zube trebalo prati pre ispijanja kafe i objašnjavaju zbog čega je to bolja opcija.

„Pranje zubi pre nego što popijete kafu uklanja naslage i sprečava nakupljanje mrlja“, rekla je stomatolog dr Kristina Majners. Kiselost koja se stvara ispijanjem kafe oslabiće zubnu gleđ koja ih štiti od fizičkih i hemijskih oštećenja.

Dr Meiners navodi kako pranjem zubi nakon ispijanja kafe samo utrljavate kiselost u zube što može da prouzrokuje štetu i zube učini osetljivijima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.