Pijete vodu posle lubenice? Možda, ipak, da razmislite o toj navici

Smatra se da treba da pijete vodu kada god osetite žeđ da biste sprečili dehidrataciju, ali pijenje vode posle određene hrane može da dovede do problema sa varenjem. Voda je neophodna za pravilno obavljanje svih telesnih funkcija. Međutim, pijenje vode nakon određenih namirnica, kao što je lubenica, može da dovede do problema sa varenjem.

Pijenje vode nakon jedenja lubenice može da utiče na vaš gastrointestinalni trakt. Lubenica se uglavnom sastoji od vode, šećera i vlakana. Mikrobima ili bakterijama su potrebni voda i šećer za rast i širenje, kažu zdravstveni stručnjaci. Ako pijete vodu nakon što jedete lubenicu, veća je šansa da će se mikrobi proširiti po vašem digestivnom traktu, prenosi Indiatimes.

Iako ne postoji pravi naučni dokaz, bolje je izbegavati vodu neko vreme nakon jedenja lubenice. Zdravstveni stručnjaci preporučuju da vodu treba piti otprilike sat vremena nakon konzumiranja voća, posebno onih sa visokim sadržajem vode, poput lubenice, dinje, pomorandže, jagoda, ali i krastavca.

Pijenje vode odmah nakon voća, kao što je lubenica, može da poremetiti pH nivo vašeg probavnog sistema.

Konzumiranje previše tečnosti nakon jedenja lubenice može da dovede do dijareje, nadimanja ili povraćanja. Najbolje je izbegavati vodu odmah nakon voćnog obroka da biste sprečili ova stanja.

Važno je napomenuti da voda za piće nakon jedenja lubenice možda neće smetati svima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.