U trendu

Pomaže u lečenju raka, a leči još 9 bolesti: Evo u čemu je tajna moć kiselog kupusa

Kiseli kupus je jedan od kamena-temeljaca istočnoevropske ishrane, i to ne bez razloga, jer sadrži dosta hranljivih i lekovitih sastojaka potrebnih za jačanje imuniteta i borbu protiv raznih bolesti.

Kiseljenje kupusa je davno izmišljen način za očuvanje kupusa i njegovih hranljivih sastojaka.

Postupak kiseljenja dobija se stavljanjem svežeg kupusa i soli, a kasnije prelivanje vodom. Pritiskom na smešu, oslobađa se tečnost iz kupusa i uzrokuje fermentaciju. Fermentacijom se proizvode zdravi mikrobi, što može biti dovoljan razlog da jedete tu hranu kao salatu uz glavno jelo.

Dijetalna hrana

Uz samo 27 kalorija po porciji, kiseli kupus nudi 4 grama vlakana, 35 procenata dnevnih potreba vitamina C, 21 procenat dnevnih potreba vitamina K i 12 procenata dnevnih potreba gvožđa, vitamina i minerala. To znači da kiseo kupus sadrži malo kalorija a dosta vitamina i minerala.

Hranljive-lekovite vrednosti

Poznata je istinita legenda da su holandski mornari – na brodovima nosili velike posude sa kiselim kupusom kako bi sprečili skorbut, bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C i da su na taj način doneli kiseo kupus u Ameriku.

Opšte je poznato da je vitamin C odličan antioksidant i imunološki pojačivač, tako da pomaže u lečenju mnogih bolesti, kao i gripa ili prehlade.

Kiseo kupus sadrži daleko više laktobacila nego jogurt, čineći ga bogatim izvorom ovog probiotika.

Nekoliko parčeta kiselog kupusa svakih nekoliko dana – ili kad god je vaš stomak uznemiren – može pomoći u tretiranju ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnih creva.

Korišćenjem kiselog kupusa kao hrane ali i kao obloga može se lečiti ekcem na koži.

Kako spremiti kiseo kupus?

Većina konzervisanih kiselih kupusa je pasterizovana tako da su onda „ubijene“ dobre bakterije, što takvom kupusu znatno smanjuje nutritivnu vrednost.

Zato je dobro i lako napraviti sopstveni kiseo kupus, koji se po potrebi može neko vreme čuvati i u frižideru, a može se jesti uz razne vrsta jela.

Ako već kupujete kiseli kupus, kupujte sveže kisele glavice (napravljene bez sirćeta) da biste iskoristili sve zdravstvene prednosti kiselog kupusa.

Za one koji ponekad nemaju ideju, predlažemo kiseo kupus uz svinjetinu, viršle ili kobasice. Za one koji vole avokado namazan na parče hleba, prelažemo i dodatak salatu od kiselog kupusa. U salatu od kiselog kupusa može se dodati aleva paprika, crni luk i maslinovo ulje.

Podsećamo da se od kiselog kupusa mogu praviti kuvana jela sa raznim vrstama mesa

Kupus i rak

Velik broj istraživača ispitivao je uticaj kiselog kupusa na rak (kupus je biljka iz roda Brassicaceae koje sadrže izotiocianatime) i došlo se do zaključka da kupus pomaže u lečenju nekih vrsta raka. Ako istočnoevropska vrste kupusa (nama poznate iz naših krajeva) ne pomažu, onda u lečenju raka – treba pokušati sa „kimčijem“ (jedna vrsta turšije od korejskog kupusa).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar