U trendu

Poplave – ishrana i higijena

Posle poplava, voda će se povući, a život se mora nastaviti. Veoma je važno primenjivati mere higijene i voditi računa o ishrani i artiklima za ishranu.

Institut „Batut“ i brojni medicinski radnici izneli su niz preporuka o tome šta treba raditi posle poplava.

Preporuke za ishranu

Poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa – ne treba koristiti za ishranu zato što su, pored moguće bakteriološke kontaminacije, mogle biti i hemijski zagađene.

Namirnice koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa ne smeju se koristiti za ishranu. Tu spadaju i namirnice koje su bile u poplavljenim frižiderima, zamrzivačima, ormarima i ostavama.

Za ishranu posle poplava ne koristiti sveže lako kvarljive hranljive namirnice: meso, mleko, jaja, sveže voće i povrće, već konzervirane namirnice i suvo voće.

Pijte dosta tečnosti kako ne biste dehidrirali, a pokušajte da nađete i vitaminske napitke ili bombone kako vam zbog napora ne bi „popustio“ imunitet.

Do uspostavljanja stabilnog snabdevanja, korisititi namirnice koje ne zahtevaju skladištenje u frižideru: konzervirana hrana, slani i slatki keks, krekeri, dvopek, hrana iz tegli ili konzervi, hermetički zatvorene boce.

Obavezna je termička obrada namirnica životinjskog porekla.

Voće i povrće koje se koristi u sirovom obliku neophodno je oprati u mlakoj vodi, očistiti, ponovo oprati i termički obraditi pre upotrebe.

Sve životne namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt sa vlagom, insektima ili glodarima – čuvati u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama.

Hronični bolesnici ne treba da prekidaju sa svojom redovnom terapijom.

Neophodna je striktna higijena ruku, posebno pri pripremi i konsumiranju hrane.

U slučaju pojave simptoma kao što su mučnina, povraćanje, proliv, povišena temperatura, obavezno se javiti lekaru.

Poljoprivreda

Posle povlačenja vode, prilikom povratka na poljoprivredna zemljišta, u cilju sprečavanja zaraznih bolesti, neophodno je preduzeti zaštitne mere:

Poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa mutnom vodom ne treba koristiti.

Prilikom uklanjanja poljoprivrednih kultura i predmeta na njivama koji su bili u kontaktu sa poplavnim vodom – obavezno koristiti zaštitne rukavice.

Higijena

Podsećamo: neophodna je detaljna higijena ruku, ne samo prilikom pripreme hrane već i pre konsumiranja hrane, ali i posle upotrebe toaleta.

Hranu koja je bila konzervirana, a ostala otvorena, iako nije bila potopljena – treba baciti.

Hranu i pića iz tegli, tetrapaka, konzervi i flaša možete koristiti ukoliko nije narušena hermetizacija, ali pre upotrebe dobro operite ambalažu.

Ispred ulaznih vrata kuća, stanova i objekata za kolektivni smeštaj i ishranu treba postaviti „dezinfekcionu barijeru“ sa rastvorom nekog dezinfekcionog sredstva. Svako ko ulazi treba da dezinfikuje ruke. Ovakvu dezinfekcionu barijeru treba postaviti i ispred vrata toaleta i drugih sanitarnih prostorija.

Vodite računa da sa mokrom ili prljavom obućom i odećom ne unesete „zarazu“ u prostorije za boravak i ishranu.

Posle povlačenja vode, obavezna je: dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, pošto, pored vode, insekti i glodari mogu biti raznosači zaraznih klica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar