U trendu

Povećavaju rizik od bolesti srca: Kardiolog otkriva namirnice koje ni u ludilu ne jede

Za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti veoma je važna izbalansirana ishrana. Dakle, ne preterivati sa slatkišima, prezačinjenom i masnom hranom, grickalicama. Kako je zdrav jelovnik od presudnog značaja za odlično zdravlje, Kardiološkinja Harmoni Rejnolds otkrila je koje namirnice gotovo nikako ne konzumira, jer nisu dobre za srce

“Potrebno nam je puno bolje sprovedenih istraživanja o ishrani. Mnoge preporuke koje dajemo temelje se na ograničenim dokazima, što pacijentima ostavlja utisak da se često predomišljamo. Moram da priznam da mi je i samoj teško da odredim ishranu pacijentu“, objašnjava.

Šta gotovo nikad ne konzumira?

Margarin i kokosovo ulj

noge dosadašnje studije pokazale su da je konzumacija margarina i kokosovog ulja povećala rizik smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, kardiološkinja ističe da joj nije jasno zašto, jer oni ne predstavljaju rizik kada je holesterol u pitanju. Kao alternativu predlaže maslac i maslinovo ulje.

“Posledice preterivanja sa konzumacijom kokosovog ulja videla sam kod vlastitih pacijenata čiji je LDL holesterol rastao kad su u ishranu uveli namirnice koja sadrže ovo ulje”, objasnila je doktorka.

Čips

Čips je veoma loša po zdravlje, a vrlo zarazna i ukusna grickalica, zato je najbolje da je uopšte nemate kod kuće.

“Sa njim jednostavno ne možete da se kontrolišete, pa ga je bolje uopšte ne kupovati. Poznajem sebe i znam da ni u najboljoj nameri ne mogu da pojedem nekoliko komada čipsa, a ostatak kese da ostavim za kasnije. Jedem odmah, dok ga ne pojedem, što je svakako loše po srce”,  rekla je dr Rejnolds.

Prerađeni deserti

Doktorka ističe da bi trebalo biti veoma oprezan kada je unos omiljenih poslastica prepunih šećera u pitanju.

“Umesto prerađenih poslastica, radije pojedite voće, jogurt, tamnu čokoladu ili orašaste plodove. Oni su mnogo zdraviji slatkiši, a jednako ukusni. Bez obzira na to, pripazite na umerenost, kako bisze smanjili moguće zdravstvene rizike”, rekla je kardiološkinja.

Slanina

Priznaje da ovom specijalitetu najteže može da odoli, zato je jede svega nekoliko puta godišnje.

“Ne znam tačno koja je sigurna količina, ali slanina je hrana u kojoj uživam. Ipak, jedem je tek nekoliko puta godišnje u posebnim prilikama. Mislim da ljudima pomaže da znaju da su ljudi koji daju savete o ishrani i zdravlju takođe ljudi. Pacijenti ne mogu da budu savršeni u pridržavanju dijete. Važno je prepoznati da postoje trenuci kada želite poslasticu i nije produktivno reći da nikad neću jesti hranu u kojoj uživam. Bolje je da takvu hranu barem pokušate da jedete manje i izbegavate bilo kakvo preterivanje”,  zaključila je dr Rejnolds.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar