U trendu

Proklijali krompir nameravate da pojedete? Silno grešite!

Ako stoji na tamnom i hladnom mestu krompir će duže ostati svež, ali ipak, kome se nije dogodilo da mu krompir proklija pre nego što stignete da ga upotrebite?

Krompir je sastavni deo mnogih jela, daje puno energije pa koji kilogram uvek imamo pri ruci. Nije ni čudo da nam onda proklija, jer možemo ga uvek čuvati na hladnom mestu, pa onda proklija još i brže. I uglavnom to ignorišemo i kada ga spremamo samo skinemo klice, oljuštimo kromir i pripemimo ga.

Međutim, nije svaki proklijali krompir jestiv. Na što treba obratiti pažnju?

Procenite najpre koliko je krompir proklijao: malo, klice su kratke i nema ih puno ili su se već fino razrasle? Naime, što ih je više to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može izazvati simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja, prenosi 24sata.hr.

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pomnije pregledate krompir. Ako je proklijao, i po površini ima klice, mekana je i naboran, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi trebalo da se jede. Ali ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedite i dalje.

Ipak, jedno je jasno, klice, baš kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar