U trendu

Pune 3 godine je po savetu lekara jela grčki jogurt, a ovo je njeno iskustvo

Italijanska novinarka Irene Koltrinari pre nekoliko meseci za „Vogue“ je opisala svoje zanimljivo iskustvo sa jednom zdravom, korisnom navikom u ishrani. Naime, ona je tri godine, po preporuci lekara, svako jutro za doručak jela grčki jogurt, u različitim kombinacijama, a evo kako se osećala i koji su njeni zaključci, te zašto svima ovo preporučuje.

Šta je zapravo grčki jogurt?

Kada se mleko pretvara u jogurt, grčki jogurt prolazi kroz još jedan korak fermentacije i filtracije u odnosu na običan jogurt, zbog čega je gušći i kremastiji. Zapravo, za njegovu proizvodnju je potrebno više mleka i ono sadrži manje vode, ali više hranljivih materija. U originalnoj, manje filtriranoj verziji, grčki jogurt ima više masti – oko 9 grama na 100 grama namirnice, što podrazumeva veći unos kalorija, ali i duži osećaj sitosti te puniji ukus, koji se u gubi u verzijama ove namirnice sa manjim procentima masti.

Koje su prednosti grčkog jogurta?

Blagotvorni efekti pravog grčkog jogurta su uglavnom povezani sa visokim sadržajem proteina za održavanje fit telesne mase , ali i sa niskim sadržajem šećera i laktoze, zbog čega mogu da ga konzumiraju i oni koji su dijabetičari ili alergični na mlečne proizvode.

Probiotici, poznati i kao bakterije mlečne kiseline, u ovom napitku doprinose ravnoteži crevne flore, olakšavaju apsorpciju vitamina i minerala u organizmu, balansiraju metabolizam, a takođe smanjuju nadimanje stomaka. Grčki jogurt ima visoku koncentraciju minerala, uključujući kalcijum, ali i vitamine B rastvorljive u vodi i vitamin A, te aminokiselinu leucin, koja povećava osećaj sitosti i smanjuje potrebu za kontinuiranim grickanjem, što čini ovo jogurt idealnim za dijete ali i za one koji imaju zauzet život, ne stižu da imaju redovne obroke i žele da se osećaju siti duže vreme.

Zašto konzumacija grčkog jogurta za doručak smanjuje napade gladi?

Kada se grčki jogurt jede ujutru od početka dana obezbeđujete unos proteina i održavate nivo šećera u krvi na niskom nivou. Metabolizam na drugačjji, bolji način započinje dan kada doručkujete grčki jogurt uz još neke namirnice, nego revimo kapućino i kroasan. Doručkovanje testa i slatke kafe, ili sličnih obroka, nije navika koju treba ponavljati svakodnevno ako želite da sačuvate liniju; ovakav doručak čini da pažnja i energija opadaju, a njihovo varenje umara telo, prenosi Blic Žena.

Grčki jogurt je ključ za izbalansiran doručak koji vam neće dosaditi i može da se jede na brojne načine. Kremast je, lagan i zasitan i ne sadrži šećere koji izazivaju porast glikemije posle cele noći bez hrana.

Lično, pošto sam prestala da držim dijete i nastavila sa potragom zdravih opcija za doručak mešajući žitarice, voće, masti poput prirodnog putera od orašastih plodova, čak i dodajući poneki kolačić tu i tamo, mogu da potvrdim da je grčki jogurt za doručak idealna opcija. Nisam više gladna sat vremena posle doručka i osećam se veoma dobro i lako, odnosno shvatila sam značaj hrane koja je lako svarljiva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.