Punih godinu dana jeo samo krompir – rezultati su šokantni (foto, video)

Kad je Australijanac Endru Flinders Tejlor najavio da će preći na ishranu koja se bazira samo na krompiru i da će se toga držati punih godinu dana, mnogi su pomislili da je potpuno lud, uključujući i članove njegove porodice.

Gepostet von Spud Fit am Montag, 14. Oktober 2019

Međutim, otac dvoje djece iz Melburna pravi je primere da je ova dijeta uspela – izgubio je neverovatnih 50 kilograma.

Većina lekara, nutricionista i stručnjaka za ishranu ne bi preporučili držanje takvog restriktivnog plana ishrane – oni savetuju da bi naši obrovi morali da se baziraju na uravnoteženim odnosima proteina, ugljenih hidrata, povrća, voća, mlečnih proizvoda i masnoće.

Kako je onda krompir-dijeta uspela?

Važno je naglasiti da se Tejlor prihvatio tog izazova tek nakon što je izučio neka naučna gledišta i nakon što je svoj plan osmislio uz pomoć lekara.

– Dobijam preko 600 procenata svojih dnevnih potreba za gvožđem i preko 400 procenata preporučenih doza vitamina C, zajedno s hrpom vlakana, svega onog za što su mi govorili da će mi nedostajati – kaže Tejlor.

Jedina stvar zbog koje je brinuo je bio unos kalcijuma, jer iako ga nešto ima u krompirima, to nije dovoljno. Kako bi bio siguran da ga unosi dovoljno, pravio je pire krompir sa sojinom mlekom dodatno obogaćenim tim mineralom, piše Men’s Health.

Stručnjaci su za njegov plan ishrane rekli da nije „sasvim opasan“, iako nije najzdravija dijeta na svetu.

Nutricionistkinja Rianon Lambert naziva krompire „nutrijentnim gralom“, objašnjavajući da su puni vlakana, zasićuju i imaju malu gustoću energije.

– Što se tiče cene i krvnog pritiska, ništa ne može zameniti dobar stari krompir – kaže profesorka kliničkog nutricionizma sa Univeziteta Boston, Džoan Salž Blejk.

Još voli krompire

Krompiri sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su nužne za izgradnju proteina, regeneraciju ćelija i borbu s bolestima, ali jedenje samo belih krompira ipak će uzrokovati manjak vitamina. Zbog toga je Tejlor jeo i batate, koji su mu bili jedan od pet obroka na dan, a bogati su vitaminima A, E i C.

Tokom prvih mesec dana dijete nije vežbao, ali je kasnije je usvojio režim vožnje bicikla sat i po na dan.

Uprkos činjenici da je morao da nosi svoje krompire kad je išao u goste i unapred zove restorane sa svojim prohtjevima kad bi izlazio na večeru, Tejlor kaže da je i dalje ljubitelj krompira.

– Moje zdravlje se samo poboljšava. Imao sam visok holesterol, a sada je on nizak, pao mi je i krvni pritisak, kao i nivo šećera u krvi. Svaki put kad idem da vadim krv, nalazi su sve bolji – kaže zadovoljni Tejlor.

Danas još svoju ishranu bazira na krompirima, ali u jelovnik ubacuje i druge povrće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.