U trendu

Rakija pomaže da se stomak opusti i izbegnu bolovi: Evo kako da ublažite simptome prazničnog prejedanja

Gastroenterolog Dr Srđan Marković i stručnjak za ishranu Svetlana Stanišić, otkrili su kako masna hrana utiče na organizam i na koji način možete da sprečite prejedanje.

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik i dan kada jaja jedemo u većim količinama nego inače. To može da dovede do prejedanja i neprijatne nadutosti stomaka. Gastroenterolog Dr Srđan Marković i stručnjak za ishranu Svetlana Stanišić otkrili su u „Jutru“ na Prvoj na koji način možemo da preveniramo ove probleme, prenosi Mondo.

„Jaja su simbol Vaskrsa i nije samo pankreas na udaru. Na udaru su i želudac, žučni kanali, žučna kesa. Ipak, kada se pojede veća količina masti, pankreas jeste angažovan nego inače. Kada se unese veća količina hrane, rastegne se želudac, pa to u kasnijim momentima može da dovede do neprijatnosti i nadutosti. Više se angažuje i žučna kesa koja izluči više žuči koja je potrebna da se mast svari. Pankreas služi da izluči enzime koji će pomoći da se mast adekvatno svari. Kad čovek ima kamen u žučnoj kesici, može da nastupi problem“, upozorio je dr Marković.

„Kontrakcija žučne kese može da dovede do toga da, ukoliko je kamen manji, koji je nekad i često opasniji, može da zapuši pankreasni odvod i da dođe do upale pankreasa. Tada nastupaju bolovi. Rakija može da pomogne tako što će opustiti stomak, ali alkohol sam po sebi može da utiče loše. Ako se sve umereno konzumira, sve je u redu, ne treba da plašimo narod“, rekao je doktor.

Svetlana Stanišić je otkrila na koji način možemo da sprečimo prejedanje. Prema njenim rečima, važno je da imamo svest da jedemo, a ne da se ponašamo kao da sutra nećemo imati hrane. „Kada su u pitanju vernici koji su postili, ja se ne brinem. Verovatno se radi o ljudima koji imaju dobru disciplinu. Kada posle nekog vremena ustezanja krenete sa životinjskim namirnicama, resetujete opet čula i zasitićete se od male količine. Oni koji vole visokokaloričnu hranu, u većem su riziku od prejedanja“, rekla je Svetlana i dodala:

„To možemo da preveniramo. Primetila sam kod sebe i kod drugih, da vrlo često jedemo kao da hrane neće biti sutra. Druga stvar jeste da treba da uključimo misaoni korak. Poželjno je da razmislite o tome kako ćete se osećati kad pojedete sve. To ne mora da vas spreči da unesete prasetinu ili gibanicu, ali svakako ćete imati svest. Zato stalno ponavljamo da je važno da osvestimo da jedemo, da bismo se na vreme zaustavili i sprečili prejedanje“, objasnila je Svetlana Stanišić, dok je doktor istakao da nadutost nije ozbiljan zdravstveni problem.

„Proces varenja počinje u usnoj duplji. Čovek treba dobro da sažvaće hranu. Nadutost je česta tegoba na koju se žale pacijenti, a ona može da nastane od velike količine hrane. Može da potiče od disbalansa dobrih i loših bakterija. To je, na sreću, bezazlen poremećaj. U podlozi toga ne stoji ozbiljna bolest, već način života. Prva karika u lečenju jeste dijetetski režim, a tek onda se ide kod gastroenterologa koji će medikamentima probati da poboljša proces varenja. Danas bih samo naveo činjenicu da čovek treba da bude ležeran sa hranom, svako zna šta će mu danas prijati, a šta smetati“, rekao je dr Marković, dok je Svetlana uputila savet:

„Uključite salate. Nekima teško pada varenje, nekome teško pada krastavac, neko ne voli paradajz, ali jedini način da manje jedete životinjske namirnice, jeste da jedete salate. Nađite i drugo zadovoljstvo i odaberite društvo. Kad su ljudi sami za praznike, može da nastupi praznična depresija i tada mogu da budu skloni prejedanju jer na taj način neutrališu negativne emocije“, rekla je Svetlana Stanišić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.