U trendu

Razbijen mit o negativnom uticaju kafe, ovo su benefiti konzumacije

Pregledom gotovo dve stotine naučnih objava utvrđeno je da umerena konzumacija kafe – tri do pet šoljica dnevno, ne šteti sistemu organa za varenje, već naprotiv, smanjuje rizik od nastanka kamena u žučnoj kesi, pankreasa i nekih oboljenja jetre.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Nutrients“.

Kafa ima tri glavna dejstva na svom putu kroz digestivni trakt: na rad želuca, žučne i pankreasa, na crevnu floru i na peristaltiku – kontrakciju zidova debelog creva, proces neophodan za prolaz hrane kroz digestivni trakt.

Analiza rezultata 194 istraživanja pokazala je da kafa pri umerenoj konzumaciji stimuliše varenje i pomaže prolazak kroz debelo crevo, povećava količinu „dobrih baterija“ u crevima, smanjuje rizik od pojave kamena u žuči, a takođe zaštitno deluje na jetru, uključujući i zaštitu od malignih oboljenja jetre..

„Uprkos nekim pretpostavkama, unos kafe generalno nije povezan sa crevnim problemima ili varenjem“, ističe autorka pregleda, doktorka Astrid Nelig.

U nekim slučajevima kafa pomaže protiv uobičajenih probavnih tegoba. Novi podaci pokazuju i da konzumacija tog napitka doprinosi povećanju nivoa pozitivnih crevnih bakterijskih grupa kao što su bifidobakterije.

Rezultati su pokazali da kafa stimuliše proizvodnju digestivnog hormona gastrina i hlorovodonične kiseline u želucu. Obe te supstance pomažu u razgradnji hrane u stomaku. Napitak poboljšava i lučenje holecistokinina, hormona koji pospešuje proizvodnju žuči, a uključen je i u varenje.

Pregledani podaci pokazuju da kafa stimuliše pokretljivost debelog creva 60 odsto bolje od vode i 23 odsto bolje od zamena za kafu bez kofeina. Autor smatra da je sa tim povezana i sposobnost kafe da ublaži hronični zatvor.

„Iako će biti potrebni dodatni podaci da bi se razumeli efekti kafe na digestivni trakt, ovo je veoma ohrabrujući početak“, istakla je Neligova.

Većina strahova o negativnim efektima kafe na probavni sistem nije potvrđena. Naučnica opovrgava mišljenje da česta konzumacija kafe izaziva gastroezofagealni refluks.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar