U trendu

Razmišljajte na vreme: Koliko jaja smemo da pojedemo za Vaskrs?

Skorašnja istraživanja pokazala su da jaja ne utiču na poremećaj holesterola u ljudskom organizmu, pa bi i oni koji su slušali ranije preporuke, za Uskrs mogli da se opuste i pojedu više od jednog barenog jajeta na dan.

Nove smernice u ishrani dozvoljavaju dva kuvana jaja dnevno, dok su ranije preporuke, jer je jaje zbog holesterola bilo na lošem glasu, bile da se nikako ne pojede više od šest jaja nedeljno.

Ipak stručnjaci za ishranu tvrde da bi jedno ograničenje trebalo da se poštuje. Ono se odnosi na veličinu jaja. Trebalo bi da se jedu mala jaja, ona koja su označena kao „S“ klasa, što potiče od engleske reči small. u ponudi su i ona „M“ (medium) odnosno srednje veličine, i „L“ (large), što znači velika.

Količina od dva mala jaja dnevno odnosi se na sve, i na decu i na odrasle. Oprez se savetuje samo ljudima koji imaju problem sa žučnom kesom, njenom funkcijom ili one koji su operisali žučnu kesu. Oni ne bi trebalo da uzimaju cela jaja. Njima se preporučuje da ograniče konzumaciju žumanca, dok za belanca nema ograničenja. Belanca, i ako ih pojedete 10, unećete istu količinu belančevina koju ima u, na primer, 100 grama belog ćurećeg mesa. Deset belanaca je oko 30 grama, a teško da će neko pojesti više od toga. Čista belanca su čak i preporučena u ishrani.

Žumance je druga priča. Ono sadrži masnoću i holesterol. Svako žumance ima više od 250 do 260 miligrama holesterola, pa ako se odjednom unese veća količina može da predstavlja veliki izazov za lučenje žuči, a kod ljudi koji imaju povišen holesterol, može da izazove problem. Ne kod svih, naravno, ali su sve studije, koje su rađene u smislu praćenja dugovečnosti i obolevanja od kardiovaskularnih bolesti i bolesti srca, posebno pokazale da je do dva jajeta dnevno korisno i ne predstavlja rizik, ali više od dva jaja – bitno donosi rizik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)