U trendu

Redovno jedite ovu namirnicu i smanjićete rizik od srčanih problema, tvrde lekari

Ljubitelji sira imaju 38 posto manje šanse da pate od srčane insuficijencije od onih koji ga izbegavaju. Kod njih je visok krvni pritisak za trećinu manji, dok je rizik od dijabetesa tipa 2 više nego prepolovljen, piše B92.

Stručnjaci kažu da, iako mast u siru može biti loša za nas, kalcijum u njemu može smanjiti njegovu apsorpciju i pomoći u kontroli holesterola.

Mlečni proteini kao što je kazein mogu smanjiti štetno oticanje arterija. Stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Peking Union u Kini proučavali su podatke od 450.000 odraslih Britanaca. Otkrili su da je rizik od srčanih bolesti 35 posto manji kod ljudi koji redovno jedu sir u poređenju s onima koji to nisu radili.

Profesor Jue-jin Jang je rekao: “Suprotno uobičajenom verovanju, unos sira zapravo može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, insuficijencije srca, koronarnih bolesti srca, hipertenzije i moždanog udara”.

Kao punomasni mlečni proizvod, sir može intuitivno biti povezan s visokim rizicima od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina i njegovog uticaja na holesterol u krvi. Međutim, nedavne studije su pokazale da to možda nije istina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar