U trendu

Regulišite nivo šećera u krvi: Potrebno je samo da svaki dan posle obroka popijete ovaj moćan čaj

Dijabetes tipa 2 (diabetes mellitus) najčešći je oblik dijabetesa. Kod ovog oblika dijabetesa pankreas proizvodi male ili nedovoljne količine insulina, pa ćelije ne dobijaju dovoljno glukoze u cilju proizvodnje energije. Simptomi koji ukazuju na ovo stanje su, između ostalog, osećaj velikog umora, problemi sa bešikom i čest odlazak u toalet i rane koje sporo zarastaju.

Najvažnije je ovu bolest primetiti na vreme kako bi se kontrolisala na pravi način i sprečile ozbiljne posledice. Kada se dijagnostikuje, lekar prepisuje poseban režim ishrane i u nekim slučajevima i lekove i injekcije.

Novo istraživanje pokazalo da i jedan čaj može da pomogne u regulaciji nivoa šećera u krvi, što ipak nikako ne znači da na svoju ruku možete da prestanete da uzimate lekovi i zamenite ih čajem.

Naime, studija objavljena u „Saudijskom žurnalu bioloških nauka“ pokazala je da konzumiranje čaja od lista duda može da spreči veliki skok šećera u krvi, ukoliko se ovaj napitak popije nakon obroka.

Cilj studije je bio da stručnjaci utvrde da li čaj od duda može da pomogne u snižavanju veoma visokog nivoa šećera u krvi nakon obroka koji sadrži dosta ugljenih hidrata.

Za potrebe studije je 28 volontera obolelih od dijabetesa pilo čaj od dudovog lista, dok je 20 njih pilo neki drugi, „običan“ čaj. Nakon doručka su im uzimani uzorci krvi, a efekat čaja od lista duda naučnici su ocenili kao „veoma značajan“.

,,Čaj od dudovog lista sprečava povećanje glukoze nakon obroka 90 minuta nakon konzumacije“, saopštili su.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar