U trendu

Ruski lekari otkrili da je ovo voće „živi aspirin“

Skoro svi biljni proizvodi pomažu u održavanju idealne tečne konzistencije krvi, ali bobičasto voće i zeleno povrće najbolje ispunjavaju taj zadatak, smatraju ruski hematolozi.

Maline su dobar razređivač krvi, pa se, prema rečima hematologa Svetlane Bičkove, mogu smatrati „živim aspirinom“, iako bobičasto voće generalno po prirodi podstiče razređivanje krvi.

U intervjuu za „Večernju Moskvu“, hematolog Aleksandar Rumjancev je istakao da zeleno povrće ima isti antikoagulantni efekat zahvaljujući sastojcima kao što je folna kiselina, koja pomaže u prirodnom smanjenju brzine zgrušavanja krvi.

„Neke namirnice sadrže supstance koje menjaju funkciju komponenti koje učestvuju u zgrušavanju. Sve namirnice koje sadrže salicilnu kiselinu (aspirin u čistom obliku) menjaju funkciju trombocita za tri ili četiri dana. One isključuju ove ćelije. Među ovim namirnicama su maline i posebno džem od malina. Bobice su nekada korišćene za lečenje infekcija“, objasnio je hematolog.

Specijalisti su upozorili da je važno shvatiti da ove namirnice ne leče probleme zgrušavanja krvi, pa je potrebno na vreme staviti situaciju pod kontrolu lekara i ne oslanjati se nužno na narodnu medicinu.

„Ako dođe do tromboze, listom zelene salate nećete je rešiti. Pomenute namirnice treba konzumirati preventivno. U suprotnom, ne treba misliti da ćete pojesti malinu i izlečiti se“, rekla je Bičkova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar