U trendu

S ovim orašastim plodom ne smete preterivati

Nezasićene masti, puno belančevina i selena za obnovu ćelija – postoji mnogo razloga za preporuku konzumiranja brazilskih oraha, koji su često uključeni u mešavinu orašastih plodova koja se kupuje u prodavnicama.

Stručnjaci za zaštitu potrošača kažu da treba biti oprezan kada su u pitanju brazilski orasi, ne samo zato što su prirodno radioaktivni.

Dok se smatra da većina hrane ima izuzetno nizak nivo radioaktivnosti, nivo u brazilskim orasima dovoljno je visok da izazove bolest ako se jedu u prekomernoj količini.

„Mogu imati oko 1000 puta veći sadržaj radijuma od proseka svih namirnica kontaminiranih radijumom“, kaže nutricionista Suzan Moric.

Svako ko pojede dva brazilska oraha dnevno povećava unos prirodnih radioaktivnih elemenata za otprilike polovinu u poređenju s prosečnom ishranom.

Čak i na to nivou, stručnjaci nemačke vlade za zračenje kažu da se ne morate plašiti negativnih zdravstvenih posledica.

Prekoračenje preporučenog dnevnog ograničenja od dva brazilska oraha, međutim, može dovesti do simptoma kao što su mučnina, dah s mirisom belog luka, proliv, kožni osipi, metalni ukus u ustima, gubitak kose i noktiju i promena boje zuba, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje.

Izuzetno visok unos ovih orašastih plodova s visokim nivoom nutrijenta selena može dovesti do otežanog disanja, drhtavice, prestanka rada bubrega, srčanog udara i prestanka rada srca.

Statistički gledano, ljudi u Evropi pojedu u proseku oko 0.1 gram brazilskih oraha po osobi dnevno, što je ispod nivoa opasnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar