U trendu

Sad im je sezona: Ovo ljubičasto zlato leči i dušu i telo

Borovnice su toliko blagotvorne za naše zdravlje, da ih možemo sasvim opravdano nazvati “ljubičastim zlatom”, jer su nutritivno vredne kao da su od zlata. Sada počinje sezona ovih veličanstvenih ljubičastih bobica, zato je pravo vreme da napravimo zalihe borovnica za ostatak godine.

Sa samo 80 kalorija po šoljici i praktično bez masti, borovnice nude mnoge značajne nutritivne prednosti.
Borovnice imaju najveći antioksidativni kapacitet od svih popularnih vrsta voća i povrća. Antioksidansi iz borovnica neutrališu slobodne radikale – nestabilne molekule povezane sa razvojem raka, kardiovaskularnih bolesti i drugih stanja povezanih sa starenjem, kao što je Alchajmerova bolest.

Možemo da ih zamrznemo, ali je veoma važno kako ćemo to da uradimo, odnosno da ih zamrznemo na pravi način.

Iako ih većina ljudi obično zamrzava posle pranja i sušenja, stručnjaci ne preporučuju da ih peremo jer se tako skida spoljašnji “voštani” sloj koji štiti plod od bakterija.

Umesto toga, borovnice rasporedite na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i ostavite ih dva sata u zamrzivaču, a zatim ih pakujte u kese za zamrzavanje ili hermetičke posude koje će očuvati njihovu svežinu.

Najbolje bi bilo da se konzumiraju prvih šest meseci posle zamrzavanja, ali možete ih jesti i do deset meseci, samo je važno da označite na posudi ili kesi kad ste ih stavili u zamrzivač. Nije svejedno ni kako odmrzavate borovnice.

Bobice iz zamrzivača stavite u činiju, brzo ih isperite i odmah upotrebite ako ih koristite za ledeni smuti. Možete ih ostaviti da se otope na sobnoj temperaturi ukoliko planirate da ih upotrebite za pite, palačinke ili mafine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar