U trendu

Samo ova namirnica svaki dan i gledajte kako se prosto transformiše vaše zdravlje i telo!

Avokado je namirnica poznata po svojim brojnim benefitima za zdravlje i telo, uključujući bogatstvo vlaknima, zdravim mastima i antioksidansima. Međutim, mnogi se pitaju da li bi svakodnevna konzumacija ovog voća mogla dovesti do povećanja telesne težine ili drugih zdravstvenih problema zbog visokog sadržaja masti i kalorija.

Novo istraživanje,  nudi zanimljive odgovore na ovo pitanje. Studija je uključila osobe sa abdominalnom gojaznošću koje su svakodnevno konzumirale avokado tokom 26 nedelja. Rezultati su bili zapanjujući i možda menjaju naš pogled na ovo voće.

Studija: Dizajn i rezultati

Da bi sproveli studiju, Kristina i njen tim sa Penn State univerziteta podelili su 1.008 odraslih osoba sa abdominalnom gojaznošću u dve grupe. Prva grupa je dobila zadatak da svakodnevno pojede ceo avokado, dok je druga grupa nastavila sa uobičajenom ishranom, uz ograničenje od najviše dva avokada mesečno. Istraživači nisu pružili dodatne savete o ishrani, ali su prvoj grupi dali recepte bazirane na avokadu.

Nakon 26 nedelja, rezultati su pokazali da konzumacija avokada nije imala značajan uticaj na težinu ili salo na stomaku učesnika. Međutim, sekundarna analiza otkrila je značajno poboljšanje u kvalitetu ishrane među onima koji su svakodnevno jeli avokado.

Uticaj na kvalitet ishrane

Tokom studije, učesnici su četiri puta beležili šta su jeli u prethodna 24 sata. Istraživači su koristili ove podatke da procene usklađenost ishrane sa američkim Smernicama o ishrani. Do kraja 26. nedelje, učesnici koji su svakodnevno jeli avokado prijavili su veći unos povrća, poboljšan odnos zdravih i nezdravih masti, te manji unos rafinisanih žitarica, natrijuma i šećera.

Zašto avokado poboljšava ishranu?

Dodavanje avokada u ishranu može poboljšati njen kvalitet na nekoliko načina. Prvo, avokado je klasifikovan kao povrće, što automatski povećava unos povrća kod učesnika. Drugo, visok sadržaj mononezasićenih masti u avokadu doprinosi boljem odnosu zdravih nezasićenih masti i zasićenih masti i sveukupno ima pozitivan efekat na zdravlje i telo.

Učesnici su često birali avokado kao zamenu za manje zdrave opcije. Na primer, umesto hamburgera sa visokim sadržajem natrijuma, jeli su svež avokado, ili su umesto žitarica za doručak, pravili smoothie sa avokadom. Ovakve promene doprinose ukupnom poboljšanju kvaliteta namirnica.

Kako dodati avokado u svoju ishranu

Ako želite da uključite više avokada u svoju ishranu i poboljšate zdravlje, evo nekoliko jednostavnih i ukusnih načina:

1. Namaz za sendvič: Napravite kremasti namaz od avokada kao zamenu za majonez ili maslac.

2. Preliv za salatu: Iskoristite avokado za bogat, kremasti preliv, kombinovan sa limunovim sokom, maslinovim uljem i začinima.

3.Smoothie: Pomešajte avokado sa jogurtom, citrusima i medom za osvežavajući i hranljiv smoothie.

4. Čokoladni mus: Blendirajte avokado sa kakaom i medom za zdravu verziju čokoladnog deserta.

5. Preliv za takose i tost: Avokado je savršen kao dodatak na takose ili tost sa raznim povrćem i začinima.

Zaključak: zdrav i ukusan dodatak

Avokado sadrži dobre masti, pre svega mononezasićene, i dobar je izvor vlakana, što doprinosi stabilizaciji šećera u krvi i smanjenju apetita. Istraživanje pokazuje da nema razloga za zabrinutost oko povećanja telesne težine zbog svakodnevne konzumacije avokada.

Ako vam je avokado dostupan i ukusan, ne ustručavajte se da uključite ovu namirnicu u svoju ishranu. Raznovrsni načini upotrebe čine ga idealnim dodatkom za svaki obrok, pružajući vam priliku da uživate u njegovim mnogobrojnim prednostima za zdravlje i telo.

(nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.