U trendu

Šampinjone obožavaju mnogi, a ni ne znaju koliko su zdravi

Šampinjoni su vrlo cenjeni u kuhinjama širom sveta još od davnina, niskokalorični su, zdravi i nutritivno bogati, a u isto vreme jednostavni za pripremu i savršeno se slažu uz sve vrste jela.

Puni su proteina što pogoduje kreiranju mišićne mase i čini ove pečurke izuzetno zdravom hranom.

Istraživanja su pokazala da, zahvaljujući brojnim nutritivnim sastojcima šampinjoni podižu imunitet, proizvode bele krvne ćelije, štite od karcinoma.

Nedovoljno je poznata činjenica da šampinjoni pomažu pri prevenciji i terapiji raka dojke.

Jeste li znali da šampinjoni imaju više vitamina C od zelene salate? I ne samo to! Važno je naglasiti i obilje vitamina grupe B koji jačaju imuni sistem organizma i imaju pozitivne efekte na probavni trakt, krvnu sliku, i kompletan krvotok i moždani sistem.

Šampinjoni, takođe, pogoduju regulaciji rada jetre i učestvuju u proizvodnji hormona. Dodajmo tome i obilje kalijuma, fosfora, gvožđa, selena i drugih zdravih elemenata za ljudski organizam.

Nutricionisti napominju da su šampinjoni namirnica koja vrlo često treba da bude prisutna na našoj trpezi kako bi imali dug i zdrav život. Srećom, ove ukusne pečurke su lako dostupne tokom čitave godine i nisu skupe.

Postoji dobar razlog zašto je „šampinjoni dijeta“ postala veliki hit među Holivudskim zvezdama. Cilj dijete je pripremati ukusna jela sa puno šampinjona kako bi se u organizam unelo što više korisnih sastojaka, a što manje kalorija.

Šampinjoni su ukusna namirnica koja idealno može da posluži kao zamena za meso. Zbog toga se ove ukusne gljive još nazivaju „meso vegetarijanaca“. Imaju sjajan ukus, ali i do tri puta manje kalorija nego većina drugih namirnica koje najčešće koristimo u svakodnevnoj ishrani. Bogati su vlaknima koji poboljšavaju našu probavu i pružaju osećaj sitosti.

Nutritivna svojstva šampinjona hrane kožu, kosu i nokte zbog čega ćete „zablistati“ i izgledati bolje nego ikad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)