U trendu

Savršen napitak za imunitet: Jedna šolja čini čuda za vaš organizam

Imunitet se jača zdravom ishranom, fizičkom aktivnošću i kvalitetnim snom, a ova dva napitka i te kako mogu da potpomognu odbranu organizma. Šolja toplog čaja pred spavanje umiruje i priprema organizam za san. Već je dobro poznato da su zdrava hrana, redovna fizička aktivnost i dovoljna količina sna od presudnog značaja za zdravlje organizma, a čajevi samo mogu da pomognu. Prema rečima stručnjaka čajevi od korena sladića i kurkume su odlični za jačanje imuniteta, posebno u vreme smene godišnjih doba, kada nam je imunitet narušen, a nije retka i pojava prolećnog umora.

Čaj od korena sladića

U narodu se čaj od korena sladića godinama koristi za ublažavanje kašlja, oporovak jetre, smanjivanje želudačnih problema. Zbog aktivnih sastojaka koje sadrži koren sladića čaj ima protivupalno dejstvo, a takođe ublažava grčeve i bolove. Čaj od korena sladića koristi se i kod brojnih virusnih infekcija uključujući prehladu i grip. Ne preporučuje u slučaju ciroze jetre i bubrežne insuficijencije kao i u slučaju sniženog nivoa kalijuma u krvi.

Čaj od kurkume

Zbog brojnih blagodeti koje ovaj začin ima na organizam, zovu ga “žuto zlato”. Smanjuje hipertenziju, sprečava zgrušavanje krvi, ima protivupalna dejstva pa se često koristi i kao pomoć za bol u grlu. Čaj od kurkume može da se priprema sa sokom od pola limuna, malo cimeta i meda i kašičicom kokosovog ulja. Ovaj napitak pojačava imunitet i ima antivirusna i antibakterijska svojstva, a koristi u nekim kulturama za ublažavanje simptoma prehlade i gripa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar