U trendu

Sedam super zdravih namirnica koje ne smete jesti u velikim količinama

Izraz „superhrana“ prvi  put se koristio za promovisanje zdravstvenih koristi konzumacije banana početkom dvadesetog veka. Danas se reč superhrana koristi za opisivanje bilo koje namirnice koja ima mnogo zdravstvenih benefita, posebno one koja sadrži puno hranjivih sastojaka i malo kalorija. Iako postoji mnogo prednosti u konzumiranju superhrane, prečesta konzumacija takvih namirnica može biti jednako opasno kao i preterano uživanje u brzoj, nezdravoj hrani.

Ovo su neke od „supernamirnica“ koje nikako ne bi trebalo da se jedu u prevelikim količinama:

1. Brokoli vam može iritirati creva

Šoljica sirovog brokolija sadrži samo 31 kaloriju, 6 grama ugljenih hidrata i 0.3 grama masti. Bogata je vlaknima, proteinima, vitaminom C, kalijumom i ostalim vitaminima i mineralima. Međutim, studije su otkrile da konzumacija previše brokolija može izazvati iritaciju creva.

Takođe, konzumacija brokolija zbog visokog sadržaja vitamina K može imati negativne efekte na ljude koji uzimaju lekove za razređivanje krvi i lečenje problema sa srcem.

2. Konzumacija lososa može razrediti krv

Losos je dobar izvor nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina koje su dobre za smanjenje upale. Ali prekomerna konzumacija omega-3 može negativno uticati na broj trombocita u krvi, a može i razrediti krv. Osim toga, studije su otkrile da konzumacija previše ribe, uključujući losos, može povećati nivo žive u krvi, prenosi Index.hr.

3. Cimet može izazvati trovanje

Cimet se smatra superhranom zbog visokog sadržaja antioksidansa i mnogih lekovitih svojstava. Ima mogućnost da smanji nivo šećera u krvi, upale i spreči srčane bolesti pa se smatra jednom od najboljih superhrana iz porodice začina.

Uprkos svim zdravstvenim blagodetima, količina cimeta koji unosimo mora se zaustaviti na jednoj kašičici dnevno po odrasloj osobi. Istraživanja su otkrila da previše cimeta može biti otrovno zbog kumarina koji sadrži. Kumarin je posebno opasan za osobe s problemima jetre i preteranim unosom možete uzrokovati oštećenje jetre.

4. Avokado može uzrokovati nakupljanje masnoće

Avokado je poslednjih godina stekao globalnu popularnost kao superhrana zbog obilja hranjivih svojstava. Jedna porcija avokada nadoknađuje četvrtinu potrebe za vitaminom K kod odraslih osoba, petinu potrebe za folatima i desetinu dnevnih potreba za vitaminom E. Takođe je bogat omega-3 i vlaknima, ali previše avokada takođe može dovesti do upala, nadutosti i problema sa želucem.

Zbog svojih masnih svojstava avokado nije samo hranjiv, već ima visok udeo kalorija. Kao i bilo koja druga takva namirnica, prevelika konzumacija može dovesti do gojenja. Ako planirate da avokado uključite u svoj dnevni plan obroka, stručnjaci preporučuju da jedete 50 grama ili otprilike trećinu do pola avokada.

5. Humus može dovesti do gojaznosti

Humus je bliskoistočni sos od leblebije, susamove paste, limuna, belog luka i maslinovog ulja. Pojedinačno, svi ti sastojci sadrže razne zdravstvene dobrobiti; ali kada se kombinuju, treba biti oprezan s njihovom konzumacijom. Humus nije samo pogodan za vegane i one s alergijama na orašaste plodove, gluten i mlečne proizvode, već je povezan s poboljšanim zdravljem probavnog sistema i kontrolom šećera u krvi.

Takođe, većina humusa koji se kupuje u prodavnici nije toliko zdrav i može da sadrži čak i opasne sastojke, kao što su velike količine natrijuma, nepotrebna ulja i konzervanse. Takav humus može da doprinese riziku od gojaznosti.

6. Tuna može uticati na vaše motoričke sposobnosti

Tuna je nemasni protein koji je bogat omega-3 i vitaminom B12. Studije su pokazale da je konzumiranje tune dobro za srce i jača zdravlje očiju, imunološki sistem ti snižava krvni pritisak. Slično lososu i drugoj ribi, tuna sadrži živu, što je čini opasnom hranom kad se jede u velikim količinama i često. Trovanje živom očituje se u problemima s pamćenjem ili gubitku vida, drhtanju tela i ukočenosti.

7. Zeleni čaj može uzrokovati bolove

Zeleni čaj je zbog visokog sadržaja antioksidansa označen kao jedan od najzdravijih napitaka na svetu. Utvrđeno je da antioksidanti u zelenom čaju smanjuju rizik od raka i bolesti srca, sagorevaju masnoće i poboljšavaju rad mozga. Iako su bezbrojne prednosti zelenog čaja, prekomerne količine zelenog čaja mogu izazvati negativne nuspojave, posebno zbog visokog sadržaja kofeina.

Efekti konzumiranja previše kofeina uključuju nesanicu, glavobolju, lupanje srca i žgaravicu. Za one s niskom tolerancijom na proizvode s kofeinom, zeleni čaj takođe može uzrokovati žgaravicu i probavne smetnje. Prema stručnjacima, 3 do 5 šoljica zelenog čaja dnevno više je nego dovoljno za prosečnu odraslu osobu, piše Bright Side.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.