Sjajna zamena: Kafa od ove travke je spas za jedan bitan organ

Kafa od maslačka je savšena zamena za klasičnu kafu. Sličnog su ukusa, ne sadrži koefin, a osim toga poboljšava zdravlje jetre.

Svaki deo maslačka može se koristiti kao hrana ili lek. Upotrebljavaju se cvetovi, listovi, koren. Od malsačka se prave salate, čajevi, u sastavu je mnogih tinktura i melema.

Listovi su veoma hranljivi, sadrže velike količine vitamina A, kalcijuma, kalijuma i mnogo više vitamina i minerala. Čaj od listova maslačka je odličan diuretik. Kada se jede uz obroke, gorak ukus listova poboljšava varenje stimulišući žuč da ublaži probavne smetnje.

Koren je odličan saveznik za jetru. Koren maslačka može pomoći u uklanjanju akni i drugih poremećaja kože, a osnovni uzrok je premećen rad jetre. Većina travara se slaže da je za najbolje rezultate potrebna dugotrajna upotreba maslačka. Cvet se može jesti u salatama ili da se od njih pavi čak i med. Ulje napravljeno od cvetova maslačka ima efekat zagrevanja i može se primeniti kao masaža za bulažavanje bolova, kao na primer u slučaju artritisa.

Mleko ili sok maslačka je poznato u narodnoj medicini kao odlično sredstvo za uklanjanje bradavica. Nanosi se nekoliko puta dnevno na bradavice.

Napomena: Zbog snažnog diurektičnog svojstva, maslačak ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju problem s prekomenim mokrenjem, kao o one s niskim krvnim pritiskom.

Recept za kafu od maslačka

Kafa od maslačka je sjajna zamena za klasičnu kafu, a pored toga poboljšava funkciju jetre. Pravi se od korena maslačka, ne sadrži kofein, ali zato ima bogat ukus sličan kafi.

Iskopajte veću količinu korena maslačka. Dobro operite korenje. Iseckajte ga na šnite i ostavite u dehidratoru hrane da se suši sat vremena. Ukoliko nemate dehidrator za hranu možete da ga ostavite da se prirodno osuši, trebaće vam nekoliko dana. Osušeni iskeckani koren maslačka prvo ispecite u tiganju od livenog gvožđa dok ne zamiriše i ne promeni boju iz prljavo bele u svetlo i tamno braon.

Takođe, možete da ga pečete u rerni, najviše oko pola sata dok ne promeni boju. Za svakih 2,5 dl vode koristite 1 do 2 kašičice pečenog korena maslačka. Dodajte koren u ključalu vodu, poklopite i kuvate do 15 minuta. Porocedite i pijte. U kafu možete dodati mleko ili je zasladiti medom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.