U trendu

Slavlje uz niskokalorične koktele

Kada pričamo o kalorijama, obično mislimo na hranu. Zaboravljamo pri tom da znatan broj kalorija unosimo iz napitaka – sokova ili alkoholnih pića. Ova tema je naročito aktuelna u tekućem prazničnom periodu.

Nema veće radosti nego kad, posle naporne poslovne nedelje, konačno dođe taj petak. Jedino što želite je da izađete sa prijateljima i da se malo opustite. Takvi trenuci često uključuju alkoholne napitke. Upravo to moglo bi ugroziti vašu dijetu koju ste marljivo sprovodili tokom čitave nedelje. Ali, ima rešenja – postoje pića koja su relativno niskokalorična.

Vrlo je lako zaneti se, bar kad je reč o alkoholnim pićima, i zaboraviti koliko kalorija ona najčešće sadrže. Na primer – jedan čokoladni martini ima više kalorija od pilećeg hamburgera. Jedan gram alkohola sadrži osam kalorija, a jedan gram proteina duplo manje od toga.

Mešana pića, poput raznih koktela, još su kaloričnija od piva ili vina.
Nije kaloričnost napitaka jedino što može omesti dijetu. Što više pijete, vaš prag tolerancije popušta. U treznom stanju čvrsto ste odlučili da ćete paziti na namirnice koje jedete. Kada popijete, lakše ćete sebi dozvoliti još jedno parče pice, tortu, ili koja već vrsta hrane je iza zabranjene linije.

Ispijanje alkoholnih pića može takođe doprineti da osećate glad, jer snižava šećer u krvi.

Prilike u kojima ćete konsumirati alkohol nekad su neizbežne, naročito u prazničnom periodu. Šta možete uraditi da ipak ne biste preterali sa kalorijama? Evo nekoliko predloga.

Probajte „moktele“ – alternativna pića. Možete piti samo njih, ili ih konsumirati posle ispijanja alkohola. To su blagi napici, poput kisele vode sa limunom. Oni ne sadrže kalorije, a odlični su za hidrataciju organizma, tako da se nećete probuditi mamurni.

Mešajte pića sa kiselom vodom, niskokaloričnim sokovima ili veštačkim zaslađivačima. Ne stidite se da od konobara zatražite kombinaciju koju želite.

Evo nekih napitaka koje vam neće „napakovati“ nepoželjne kalorije:

  • dijetalna kola, soda, ili tonik – 0 kalorija
  • sok od ceđene narandže – 84 kalorije
  • koktel od brusnice – 136 kalorija
  • limunada – 5 kalorija
  • kafa – 0 kalorija
  • čaj – 0 kalorija
  • sok od ceđenog limuna ili limete – 10 kalorija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar