U trendu

Smernice za uravnoteženu ishranu

Uravnotežena ishrana je jedan od osnovnih preduslova za zdrav način života. Podrazumeva više manjih obroka u toku dana uz mnogo raznovrsne hrane koja sadrži sve potrebne materije.
Osnovne preporuke za zdravu ishranu
Jesti raznovrsnu hranu jer se raznovrsnom hranom u organizam unose sve hranljive materije u potrebnoj količini. Na taj način se organizmu obezbeđuje dovoljno: vitamina, minerala, vlakana, belančevina, ugljenih hidrata i kalorija.
Kontrolisanje telesne težine je veoma važno. Težina treba da bude prilagođena: godinama starosti, polu, fizičkoj građi, visini, nasleđu i metabolizmu. Gojaznost postoji ako je telesna težina veća 20% od normalne telesne težine.
Hrana treba da sadrži malo masti i malo holesterola kako ne bi doprinosila gojenju i negativno uticala na nivo lošeg holesterola. Stručnjaci savetuju da životinjske masti treba da podmiruju oko 30% dnevnih potreba za mastima, a za zasićenim mastima manje od 10%. Preporuka je izbegavati zasićene masti a pribegavati nezasićenim mastima.
Jesti što više voća i povrća zato što se na taj način u organizam unosi dovoljno vitamina, minerala, biljnih vlakana i biljnih masti.
Žitarice su potrebne organizmu, naročito u integralnom obliku. Žitaricama se telo snabdeva dovoljnim količinama biljnih vlakana i složenim ugljenim hidratima. Preporuka je da više od 50% dnevnih potreba za kalorijama bude iz ugljenih hidrata, a da 80% budu složeni ugljeni hidrati.
Šećer treba jesti umereno. Preporučuje se žuti šećer, dok beli šećer treba izbegavati. Mnogo šećera znači mnogo kalorija, a pored toga šećer oštećuje zube.
Umereno solite jelo pošto so utiče na povećanje krvnog pritiska. Gotova jela i brza hrana sadrže previše soli i drugih oblika natrijuma, što prevazilazi dnevne potrebe organizma. Ukoliko ste u mogućnosti, izbegavajte industrijsku, kamenu so, a koristite morsku so koja sadrži i druge korisne sastojke.
Sa alkoholom budite umereni zato što u većim količinama štetno deluje na organizam. Alkohol ima veoma malo korisnih i hranljivih materija, a prepun je kalorija. Pod umerenim konsumiranjem alkohola podrazumeva se jedno piće dnevno za žene, a do dva pića dnevno za muškarce. Pod jednim pićem se podrazumeva: velika čaša piva, srednja čaša vina ili čašica žestokog pića.
Dodaci ishrani
Ukoliko se pridržavate gorenavedenih smernica, nisu vam potrebni preparati sa multivitaminima i mineralima. Dodaci vitamina i minerala preporučuju se: sportistima, bolesnicima, trudnicama, dojiljama ili osobama koje obavljaju teške fizičke poslove. Sa dodacima hranljivih materija ne treba preterivati jer organizmu najviše prijaju hranljive i lekovite materije iz prirodne hrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar