U trendu

Snižava holesterol, reguliše probavu – ovaj lek koristio je još Hipokrat

Celer je bogat različitim vitaminima i mineralima što ga sa razlogom drži na prvom mestu najlekovitijih biljki

Celer je, uz šargarepu i peršun, veoma zastupljen u kuhinjama širom sveta, a njegova svojstva su primenjiva i u alternativnoj medicini.

List ove biljke možete koristiti i kao dekoraciju jelima, a sam celer se u ishrani koristi svež ili termički obrađen.

Vitamini koje sadrži ova biljka ne mogu se ni pobrojati. Bogat je vitaminima B kompleksa, vitaminom C i K, folnom kiselinom i kalijumom.

Konzumacija celera pomaže u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, a idealna je hrana i za pacijente sa visokim holesterolom.

Još je Hipokrat propisivao upotrebu soka od celera za lečenje nervne napetosti.

Celer efikasno smanjuje upalu

Seme celera sadrži oko 20 antiinflamatornih jedinjenja koji pomažu organizmu u toku zapaljenja.

Reguliše probavu i pomaže u očuvanju digestivnog trakta.

Sadrži jedinjenja koja štite želudac i sprečavaju njegovo oštećenje. Dokazano smanjuje pojavu čireva na želucu. Osim ovoga, celer sadrži 95 odsto vode i omogućava normalnu probavu hrane i održava crevnu bakterijsku floru.

Utiče na smanjenje nivoa holesterola

Da biste sačuvali zdravlje srca, uvrstite celer u svakodnevnu ishranu. Dokazano je da ova biljka može smanjiti ukupnu koncentraciju holesterola i triglicerida.

Celer se preporučuje i osobama koje imaju problema sa regulacijom šećera u krvi, najviše zbog svog niskog glikemijskog indeksa. Još jedan bitna stavka jeste da ne sadrži mnogo natrijuma, jer se danas visok unos natrijuma povezuje sa visokim pritiskom. Magnezijum i gvožđe u celeru neutrališu kiselu hranu.

Postoji još mnogo dejstava celera zbog kojih treba da ga uvrstite u bar jedan obrok, a pocenite sami da li je ovo sve tačno ukoliko ste čuli staru narodnu izreku „celer leči svaki feler“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)