U trendu

Spavaćete kao top: Saveti i super namirnice za lepši san

Večernji ritual pre spavanja može biti ključan za miran san. Umesto da se borite sa nesanicom, hajde da istražimo ove super namirnice koje vam mogu pomoći u lakšem odlasku u zemlju snova.

Kao prvo, nije svejedno šta jedete pre spavanja. Teška hrana bogata mastima može izazvati gorušicu i otežati vam san, dok se preterana konzumacija alkohola može obiti o glavu na drugi, loš, način. Umesto toga, istraživanja pokazuju da hrana koja sadrži triptofan može pomoći telu da se lakše opusti i zaspi.

Triptofan, amino kiselina koja se nalazi u određenim namirnicama, igra ključnu ulogu u proizvodnji serotonina, poznatog kao hormon sreće. Kako biste sebi pripremili idealan noćni zalogaj, razmislite o hrani koja je bogata triptofanom, poput mesa, ribe, mleka, jaja, krompira, graška, spanaća, badema, bundeve i lanenog semena.

Crveno voće poput jagoda, trešanja i višanja takođe su dobar izvor triptofana i mogu vam pomoći da se lakše opustite pre spavanja.

Iako se često veruje da čaša crnog vina može pomoći u lakšem zaspanju, to nije istina za svakog. Alkohol može izazvati nervozu i ometati san, umesto da ga poboljša. Zato umesto vina, možda biste trebali razmisliti o čaši soka od višanja, koji takođe sadrži triptofan i može vam pomoći da se opustite.

Takođe, kompleksni ugljeni hidrati doprinose smirivanju tela i olakšavaju spavanje. Razmotrite uključivanje celih zrna poput smeđeg pirinča ili ovsenih pahuljica u svoju večernju ishranu.

Da biste poboljšali proizvodnju melatonina, hormona koji prirodno reguliše ciklus spavanja, dodajte u ishranu namirnice bogate vitaminom B i magnezijumom. To uključuje orašaste plodove, brokoli, grašak, tofu i banane.

Naravno, važno je izbegavati napitke koji mogu ometati spavanje, poput kafe i energetskih pića, koji sadrže kofein. Pokušajte da ne jedete najmanje tri ili četiri sata pre spavanja i pazite šta jedete kako biste osigurali miran noćni odmor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.