Sprečite moždani udar i snizite krvni pritisak uz pomoć ovih namirnica

Moždani udar predstavlja bolest moždanog tkiva, koje je rezultat poremećaja moždane cirkulacije i može da izazove trajna oštećenja, pa čak i smrt.

Zato je sprečavanje moždanog udara jedna od najznačajnijih mera kojima treba da teži svaki čovek.

Kako biste živeli kvalitetnije i zdravije, te umanjili mogućnost infrakta mozga, potrebna je pravilna i adekvatna ishrana bogata mineralima.

Pasulj i grašak

Sadrže belančevine i vlakna koja pomažu kod snižavanja holesterola i visokog krvnog pritiska koji su česti uzročnici moždanog udara. Imaju visok udeo folne kiseline koja štiti mozak.

Orašasti plodovi i semenke

Veliki su izvor folne kiseline, a možete ih koristiti kao dodatak jogurtu i ovsenim pahuljicama.  Bademi, orasi, lanene semenke, čia semenke, suncokretovo i sezamovo seme su bogati zdravim mastima, naročitoomega 3 masnim kiselinama.

Pospite malo semenki i po salati.

Riba

Bogata je omega-3 masnim kiselinma, a posebno se ističu losos, tuna i skuša.

Konzumirajte dve porcije ribe nedeljno po 140 grama.

Celovite žitarice

Ovas, smeđi pirinač, ječam, proso, kvinoja – samo su neke celovite žitarice koje treba uvrstiti u ishranu jer smanjuju rizik od moždanog udara.

Dobro je jesti i testeninu od celovite pšenice.

Na temelju brojnih studija, dijeta bogata celovitim žitaricama može da smanji rizik od moždanog udara za čak 30 do 36 posto. Osim toga, žitarice su dobre i u borbi protiv drugih zdravstvenih tegoba poput gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti.

Hrana bogata kalijumom i magnezijumom

Kalijum pomaže u regulisanju krvnog pritiska, koji je jedan od faktora rizika moždanog udara.

Banane, spanać, avokado i slatki krompir su izvor kalijuma, te ove namirnice treba da budu na vašem jelovniku.

Jedna kriška lubenice svaki dan: Stabilizuje pritisak, topi naslage, sprečava moždani udar!

Takođe, konzumirajte hranu koja sadrži dobre količine magnezijuma jer upravo ovaj mineral pomaže u sprečavanju pojave ugrušaka u krvi.

Magnezijum ćete naći u celovitim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, pasulju, te u orašastim plodovima, piše Healthy Builderz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.